Naar inhoud springen

Gebruiker:RonnieV/Peiling gebruikersnamen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina ga ik een opzet maken voor een peiling over diverse veranderingen met betrekking tot het al dan niet toelaten van gebruikersnamen én over hoe we omgaan met gebruikersnamen die minder of niet toegankelijk zijn. Nadat ik mijn gedachten geordend heb, leg ik deze graag aan de gemeenschap voor om mee te denken over deze materie en daarna om in de daadwerkelijke peiling antwoorden te krijgen.

(Gebruikersnamen zijn vooralsnog ge-nowiki-d, om deze betrokken gebruikers als een eerste concept vorm krijgt, te kunnen attenderen op deze pagina.)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de tekst die [[Gebruiker:Pucky|]] en [[Gebruiker:Pjetter|]] in februari 2007 hebben opgesteld is sprake van terughoudendheid in optreden. Uitdrukken als kan, mogelijk, voeren hier de boventoon. In mei 2008 is een peiling gehouden waarin een nieuwe tekst is voorgelegd voor een regeling voor gebruikersnamen. In deze peiling heeft een grote meerderheid zich uitgesproken voor het hanteren van deze tekst. De peiling is op 26 mei 2008 afgesloten door [[Gebruiker:Eve|]], maar heeft niet geleid tot een wijziging in de regeling (zie de bewerkingsgeschiedenis tot medio 2009). Ook in deze tekst is sprake van kunt u geblokkeerd worden en kunt u verzocht worden. Op 26 december 2013 zet [[Gebruiker:JurgenNL|]] de tekst waarover gepeild is in iets andere woorden alsnog op de pagina. Tussen deze versie en die van eind 2021 vindt een aantal kleine wijzigingen plaats, deels door het veranderen van links.

Wikipedia is eind 2013 overgestapt naar SUL's, waardoor gebruikers met accountnamen in andere schrifttypen toegang hebben tot deze Wikipedia. Dergelijke namen kunnen moeilijk te onthouden zijn voor mensen die alleen het Latijns schrift gewend zijn.

In de loop der jaren zijn diverse accounts geblokkeerd, ook accounts die gebruikt worden door GLAM's die actief bijdragen aan het verspreiden van kennis door deze te delen via Wikipedia. (voorbeelden toevoegen)

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na een blokkadeverzoek door [[Gebruiker:Erik Wannee|]] en verweer door ondergetekende tegen het direct blokkeren van dit account, besluit Erik Wannee de tekst van de regeling aan te passen. Deze actie stuit op verzet en is voor Erik Wannee aanleiding om in de Kroeg een gesprek te starten. Dit levert een aantal reacties op.

Achtergrondinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Beschrijving huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Te onderscheiden gebruikersnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige systeem Nederlandse Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Namen die over het algemeen moeilijk te onthouden zijn, namelijk
    1. Namen met daarin een reeks van meer dan 6 cijfers;
    2. Willekeurige reeksen van tekens als "DGLJDLGKSKJALKDJFA".
Op zich bevreemdend dat meer dan 6 cijfers achter elkaar als moeilijk te onthouden ervaren worden, maar voor letters of willekeurige tekens een veel langere reeks gebruikt wordt. Dit geeft enige ruimte voor overleg, en voor moderatoren om al dan niet in te grijpen. Velen herkennen de cijfers in 'R31415297' als de eerste acht cijfers van het getal π en wellicht 'R20010115' als de oprichtingsdatum van Wikipedia. Toch zijn deze niet gewenst volgens de nu geldende regels. 'RCADAEBIG' en 'RBOOAOAAE' zouden mogelijk wel toegelaten zijn, voor deze reeks tekens geldt een subjectieve letters. De scherpe lezer ziet dat ik de cijfers vervangen heb door de letter die op die plaats in het alfabet staat (met de O voor de 0). Persoonlijk heb ik minder moeite met die cijferreeks.
Doel van een uitspreekbare naam is een makkelijker communicatie. Zo is het bij bijeenkomsten van Wikipedianen gebruikelijk elkaar bij de gebruikersnaam aan te spreken en zeker bij het spreken over andere bewerkers hun gebruikersnaam te hanteren.
  1. Namen die verwarring opleveren, waaronder:
    1. Namen als "Administrator", "Beheer Wikipedia" of "Arbitragecommissie";
    2. Namen die verwarring met bekende personen opleveren.

....

  1. E-mailadressen, domeinnamen (URL's) en IP-adressen.
    Dit is een duidelijke categorie. Maar onze Duitse collega's hebben hier ook adressen en telefoonnummers aan toegevoegd.
  2. Namen die redelijkerwijs als beledigend, aanstootgevend of haatdragend te beschouwen zijn
  3. Bedrijfs-, organisatie- of merknamen
    Deze groep is directe aanleiding voor discussie

Vreemd genoeg hebben we wel staan dat het account een persoonlijk account betreft, maar is er niets in de criteria rond gebruikersnamen opgenomen dat stelt dat een gezamenlijke naam niet mag. Wen in het Engels.

Huidige systeem Franse Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Wikipédia:Nom d'utilisateur

Huidige systeem Engelse Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Username policy

Huidige systeem Duitse Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Benutzerkonto anlegen#Benutzername

Huidige systeem op de Spaanse Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nombres de usuario

Voorstel voor een nieuwe indeling[bewerken | brontekst bewerken]

(Meer aansluiten bij de uitwerken zoals dat in de Franse Wikipedia gebeurt)

Voorgestelde maatregelen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Privacyschendende namen (IP-adres, url, bezoekadres, telefoonnummer):
    Blokkeren en door een oversighter laten wegwerken
  2. Evident beledigende of opruiende namen:
    Blokkeren
  3. Namen van organisaties:
    1. Waarschuwen
    2. Bij bevestiging van samenwerking met Wikimedia nl (of een andere chapter): intrekken waarschuwing, wel een nader te schrijven tekst plaatsen dat verklaart waarom deze naam is toegelaten
    3. Bij voortgaand ongewenst gebruik (bijdragen over gerelateerde zaken): blokkade
    4. Een week na de waarschuwing blokkeren als er geen naamswijziging is geweest, blokkade met toelichting
  4. ....