Gebruiker:SerialBas/sandbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
GeoGuessr
SerialBas/sandbox
Bedenker Anton Wallén
Uitgever GeoGuessr AB
Uitgebracht mei 2013
Spelmodus singleplayer , multiplayer
Platform Web browser
Android
iOS
https://geoguessr.com/
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Geoguessr is een browserspel waarin spelers hun locatie raden op basis van street view beelden. Het spel is in mei 2013 uitgekomen en sindsdien zijn er verschillende spelmodussen toegevoegd voor enkele en meerdere spelers.

Het spel wordt beschreven als een geografisch educatief spel. Spelers leren specifieke eigenschappen van verschillende landen en regio's, zoals schriften, landschappen, en flora.

Spel[bewerken | brontekst bewerken]

Spelmodus[bewerken | brontekst bewerken]

De "classic" GeoGuessr spelmodus bestaat uit vijf rondes. In elke ronde wordt de speler op een willekeurige locatie op street view neergezet. Op een wereldkaart rechts onderin het scherm kan de speler de beginlocatie raden door een punt op de kaart aan te klikken. Per ronde zijn 5000 punten te verdienen, gebaseerd op de afstand tussen de geraden en de daadwerkelijke locatie. Hoe kleiner de afstand, hoe meer punten verdiend worden. Deze spelmodus kan gespeeld worden op officiële kaarten of door spelers gemaakte kaarten.

Andere modi zijn Battle Royale, een multiplayer modus in de vorm van een afvalrace waar de speler die het verst van de locatie raadt afvalt; Duels, een één tegen één competitie; Streaks, waar spelers landen, staten van de VS of wereldsteden raden totdat er verkeerd geraden wordt; Explorer mode, een single player modus waar spelers medailles verdienen voor precisie in individuele landen; en Quiz, waar de speler quizvragen beantwoordt over bijvoorbeeld vlaggen of culturen.

Onofficiële modi[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden door GeoGuessr spelers ook onofficiële modi gespeeld, vaak met behulp van een browser extensie. Voorbeelden van onofficiële modi zijn streaks van provincies, staten of regio's; "No Car No Compass" (NCNC), waar het kompas en de street view auto verborgen worden; en "5 Second Rounds", waarbij het tijdslimiet van een "classic" ronde wordt verlaagd naar vijf of minder seconden.

Besturing[bewerken | brontekst bewerken]

De HUD (Head-Up Display) van GeoGuessr bestaat voornamelijk uit de beelden van Google street view met daaraan toegevoegd een kompas, een wereldkaart en de huidige score. Ook zijn er knoppen om terug naar het beginpunt te gaan, een checkpoint te plaatsen, opties aan te passen en in of uit te zoomen. De speler kan rondkijken door de muis te slepen, bewegen door te klikken en inzoomen door de scrollen. Bij het kiezen van een kaart kan de speler deze drie functies in- of uitschakelen voor extra uitdaging.

Strategie[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers gebruiken veel manieren om naar aanleiding van de street view beelden te bepalen waar ze zich bevinden. Voorbeelden hiervan zijn verkeersborden, elektriciteitspalen, nummerborden van auto's, de positie van de zon, de taal of het schrift, of er aan de linker- of rechterkant van de weg gereden wordt, flora, bouwstijlen of de lijnen op de weg.

Er wordt ook gebruik gemaakt van de beschikbare metadata. Spelers kijken bijvoorbeeld naar het soort voertuig, of de kwaliteit van de camera waarmee de beelden gemaakt zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is een zwart stukje tape op de dakdrager van de Google auto in Ghana.

Kaarten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de vele beschikbare officiële kaarten hebben spelers de mogelijkheid om zelf kaarten te maken. Er worden bijvoorbeeld kaarten gemaakt van regio's, steden, of bezienswaardigheden. Ook worden kaarten gemaakt voor het oefenen van verschillende strategieën.

Distributie[bewerken | brontekst bewerken]

GeoGuessr heeft een betaald lidmaatschapv (abonnement) en een gelimiteerd gratis lidmaatschap. Met een gratis lidmaatschap kan er elke 15 minuten 5 minuten gespeeld worden. Een betaald lidmaatschap heeft geen restricties en kost € 1,99 per maand.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel is in 2013 ontwikkeld door de Zweedse IT consultant Anton Wallén. Wallén hield ervan om afgelegen locaties te bekijken op Google Street View en maakte een programma om willekeurige locaties op Google Street View te genereren. Later heeft hij hier een wedstrijdelement aan toegevoegd.

Het ontwikkelen van het spel heeft ongeveer twee weken geduurd en maakt gebruik van de JavaScript library Backbone.js en de Google Maps API voor computerspellen. Op 10 mei 2013 plaatste Wallén het volledige spel op Google Chrome Experiments. Ondertussen is er ook een mobiele app voor Android en iOS te spelen.

Naast Engels is het spel in acht andere talen te spelen: Duits, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans, Turks en Zweeds.