Gebruiker:Sidebart/Kladblok11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Graphite-Epoxy Motor (GEM) is een serie aanhaakboosters voor draagraketten van Northrop Grumman Space Systems. De productie was eerder in handen van Alliant Techsystems, Orbital ATK en Northrop Grumman Innovation Systems. Het betreft vaste brandstof motoren

De eerste GEM-boosters, de GEM-40 werden ontwikkeld om de aluminium Thiokol Castor-boosters van de Delta II-6000 te vervangen op de Delta II-7000. De GEM is gemaakt van het Graphite-Epoxy, een composietmateriaal bestaan uit koolstofvezel dat met een polymeer is verstevigd. Er werden drie tot negen stuks aan een Delta II bevestigd. Het getal veertig stond voor de diameter in inches.

De GEM-46 werd ontwikkeld voor de Delta III. De eerste drie testvluchten van deze raket verliepen niet naar wens. Twee explodeerden en de derde haalde niet de gewenste baan waarop de raket werd geannuleerd. De GEM-46 werd vervolgens gebruikt voor een krachtiger variant van de Delta II, genaamd Delta II Heavy.

De GEM-60 werd ontworpen als toevoeging aan de Delta IV-medium+ en de Delta IV-medium++. Deze raket kon zonder boosters vliegen, maar met twee of vier extra GEM-60’s nam de vrachtcapaciteit of de maximale snelheid flink toe. De krachtigste variant van de Delta IV, de Delta IV-Heavy gebruikte geen GEM-boosters maar is een zogenaamd triplecore-ontwerp.

De GEM 63XL is ontworpen voor de Vulcan die de Delta IV en Atlas V vervangt. Omdat United Launch Alliance zoveel mogelijk van de te gebruiken technieken al voor de introductie vlucht van de Vulcan wil hebben bewezen, werd besloten de AJ-60 boosters van de Atlas V te vervangen door GEM-63 boosters. Bijzonder aan de GEM-63 is dat deze werd ontworpen om precies even krachtig te zijn als de AJ-60 zodat de eerste trap van de Atlas V dezelfde belasting zou krijgen. Northrop Grumman was in staat geweest een krachtiger booster met dezelfde afmetingen te maken maar door de specificaties gelijk te houden hoefde de Atlas V niet te worden herkeurd. Er kunnen tot vijf Gem-63’s aan de Atlas V worden toegevoegd. De GEM-63XL zal een geoptimaliseerde, verlengde versie van de GEM-63 worden waarvan er twee, vier of zes stuks aan de Vulcan kunnen worden toegevoegd.