Gebruiker:Sidebart/Kladblok3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tom Mueller (11 maart 1961, St. Maries) is een Amerikaans ruimtevaart ingenieur en raketontwerper, vooral bekend van zijn werk bij SpaceX.

Mueller begon zijn carrière bij TWR waar hij aan de TR-106 raketmotor werkte.

Vanaf de oprichting tot en met 2020 was hij werkzaam bij SpaceX waar hij onder meer de Merlin 1 hoofdmotoren van de Falcon-raketten ontwierp en betrokken was bij de eerste ontwikkelingsfase van Starship. Hij was degene die Elon Musk ervan overtuigde Starship op methaan i.p.v. op Waterstof te laten werken. Ook ontwierp hij de Hall-effectmotoren van de eerste generatie Starlink-satellieten.

In 2020 nam hij ontslag bij SpaceX richtte hij Impulse Space op omdat hij weer producten wilde ontwerpen en ontwikkelen waarvoor binnen SpaceX geen ruimte bestond. Met Impulse Space richt hij zich niet meer op de lancering zelf, maar op transport in de ruimte. Zo werkt het bedrijf aan een universele kick-stage die zware satellieten, ruimtesondes en andersoortige ruimtevaartuigen van een lage baan om de aarde naar een geostationaire baan of interplanetaire baan kan brengen. Ook werkt het bedrijf aan een Marslander.