Naar inhoud springen

Gebruiker:Taka/Bouwplan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bouwplan is de (voorlopige) naam van een soort partij die probeert om mensen op de wikipedia samen te brengen en onderling te laten overleggen over het beleid op de wikipedia.

Uitgangspunten[bewerken | brontekst bewerken]

Het uitgangspunt is dat het uitbreiden en onderhouden van de wikipedia als neutrale en vrije encyclopedie centraal staat.

Problemen en de aanpak daarvan[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse ontwikkelingen die het nodig maken om dit structureel aan te pakken. Een overzicht van problemen en de aanpak ervan:

Probleem Aanpak
1. Vandalisme in diverse vormen. Dit varieert van het bekladden van pagina's, via het leeghalen van pagina's tot het bewust toevoegen van misleidende informatie. Vaak wordt dit gedaan door niet geregistreerde gebruikers. Iedere (serieuze) gebruiker zal uit zichzelf vandalisme bestrijden op pagina's die hem of haar na aan het hart liggen. Een belangrijk deel van het vandalisme zal ook dan door dergelijke gebruikers worden hersteld. Vertrouwde gebruikers dient het daarom gemakkelijk gemaakt te worden om dergelijk vandalisme te bestrijden: de mogelijkheid om met één knop terugdraaien van anonieme veranderingen van vandalen en korte blokkades opleggen aan anoniemen (tot 24 uur) vandalen wordt aan iedere vertrouwde gebruiker gegeven. Wat precies een "vertrouwde gebruiker" is, staat nog open voor discussie.
2. Inhoudelijke onenigheid tussen gebruikers: over wat NPOV is, over de wikiwaardigheid van artikelen, over het splitsen van artikelen etc. Dergelijke discussies zijn onvermijdelijk. Ze dienen wel op fatsoenlijke wijze te worden gevoerd. Bij het uit de hand lopen van dergelijke discussies dient te worden ingegrepen, vooral om escalatie te voorkomen, zie verder punt 4.
3. Oneinigheid tussen gebruikers over hoe problemen aan te pakken. Hier vallen vooral technische zaken onder: (het gebruik van) sjablonen, omgang met verwijderlijsten, doorverwijspagina's etc. Zie het vorige punt.
4. Ongewenste uitingen tijdens discussies: schelden, bedreigingen, beledigingen. In gevallen van ongepast taalgebruik, kan (door iedereen) "aangifte" worden gedaan op een speciaal daarvoor aangemaakt pagina (Wikipedia:Aangifte). Een dergelijke aangifte wordt op korte termijn beoordeeld door aanwezige gebruikers met een speciale status, laten we het maar even "politie" noemen. Zij hebben daarbij het recht om in uitzonderlijke gevallen een geregistreerde gebruiker voor zeer korte termijn te blokkeren (enkele uren). Een dergelijke aangifte wordt op iets langere altijd in behandeling genomen door een arbitragecommissie, die de aangifte inhoudelijk afweegt tegen een bestaande regelgeving over wat toelaatbaar is of niet. Het is aan de arbitragecommissie om eventueel langere blokkades op te leggen.
5. Onenigheid tussen moderatoren over het aanpakken van diverse problemen, resulterend in machtsmisbruik, willekeur en verlamming en in het ontbreken van gezag voor moderatoren: nl.wikipedia is hierin behoorlijk stuurloos. Om te voorkomen dat iedere moderator zijn eigen beleid gaat toepassen komt er een centraal beleid. Daarin wordt de regelegeving vastgelegd. De crux is dat er jaarlijks (o.i.d.) een soort van verkiezingen worden gehouden, heel vergelijkbaar met verkiezingen in een democratie: een parlement en een regering. Er kunnen "partijen" worden gevormd die met een gezemlijk programma de verkiezingen in gaan. Daarbij komt er een scheiding der machten: een uitvoerende, een wetgevende en een controlerende macht.

Daarvan zijn de laatste twee punten het meest kwalijk.

Blijft er over:

  • Langere blokkades van anoniemen: De "politie" mag anoniemen tot 1 maand blokkeren, nog langere blokkades kunnen via de arbitragecommissie (na "aangifte").

Commentaar[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is niet een volledig "partijprogram" en graag hoor ik dan ook commentaar. Het ljkt me echter geen slecht plan dat die iemand een volstrekt andere visie heeft op diverse zaken, een eigen pagina hierover aanmaakt. Met liefde voeg ik dan hieronder een link toe naar andere "partijen".

Interessante links[bewerken | brontekst bewerken]