Gebruiker:The Fly/Hoge Middeleeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Periodes uit de
westerse geschiedenis


Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis
Nivelles

En weer zo'n leuke opvulling als inleiding. Deze inleiding moet niet serieus worden genomen. Deze staat er alleen zodat de pagina een beetje zijn beginvorm krijgt.

Daarnaast is het wel zo dat als u iets aan deze pagina wil veranderen, u dat van te voren aan mij moet melden. Ik heb er geen zin in om alles te gaan controleren wat u hebt toegevoegd.

Oké, tot zover de regels van deze pagina. Ik zal er alles aan doen om de grote lijnen van deze pagina vóór januari/februari af te krijgen. Te denken aan Frankrijk, Engeland, het Duitse rijk, de economiën, Romaanse kunst, Gotiek, de investituurstrijd, Kruistochten, Kerk en Paus, Honger en Pest, De Honderdjarige oorlog, en als het kan; De Bourgondische hertogen, bedevaarten, en bedelmonniken en ketters. Op dat punt zie ik wel weer verder, en hoop ik alsnog de Islam en het Midden-Oosten, Oost-Europa, Byzantium, Rusland, algeme gedachtes, gevoelens, sanitaire gegevens en al dat soort informatie er bij te doen.

Ik ga nu proberen te beginnen met Frankrijk, omdat dat land belangrijk was geweest in deze tijd als het gaat om de opbouw van de Westerse beschaving (en Nederland, want vanuit het Frankrijkse stelsel ontstonden de Bourgondische hertogen, die aan de Nederlandse geschiedenis ten grondslag lagen... En aangezien sommige onder jullie deze geschiedenis de meest belangrijkste geschiedenis van de wereld vinden zal ik jullie een plezier doen).

Nou ja, de Hoge Middeleeuwen begonnen rond 1000 n. Chr. en eindigden rond 1250 n. Chr. Belangrijke personen waren bijvoorbeeld de Capetingers, Richard Leeuwenhart, Godfried van Bouillon en nog veel meer. Zelf vind ik de Kruistochten wel interessant, maar ook erg ingewikkeld. Eens kijken of het me lukt om dit zo beknopt mogelijk maar wel volledig mogelijk te beschrijven hier...

Veel plezier met dit onvoltooide werk!

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Frankrijk in de 10e eeuw

Frankrijk onder het Huis Capet[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de dood van Karolinger Lodewijk V werd Hugo Capet gekozen tot koning.

Deze nieuwe orde zorgde er echter voor dat de koningen weinig buiten hun eigen gebied, een klein stuk rond Parijs, in de melk te brokken hadden. Machtige onderkoningen konden tijdens de 10e en 11e eeuw door een politiek van strategische huwelijken, oorlogen en overeenkomsten grote delen van het latere Frankrijk verkrijgen.

Normandië, dat eeuwen vroeger door Scandinavische invallers was overgenomen, zorgde voor grote onrust wanneer Hertog Willem het koninkrijk Engeland overnam in 1066.

Dit was echter het begin. Nadat Willems afstammelingen een conflict over troonopvolging doorstaan hadden werd in 1154 Hendrik II van Engeland tot koning gekroond. Hendrik had het hertogdom Normandië en Anjou van zijn vader geërfd, en in 1152 was hij getrouwd met de vroegere Franse koningin, Eleonora van Aquitanië, die het grootste deel van zuidwestelijk Frankrijk regeerde. Nadat Eleanor in opstand kwam tegen haar man werd zij door Hendrik gevangen gezet. De hertog van Bretagne werd een vazal van Hendrik, en regeerde dus in praktijk de westelijke helft van Frankrijk. Disputen tussen Hendriks afstammelingen over de verdeling van de Franse gebieden, gecombineerd met een lange afwezigheid van Richard I van Engeland die meedeed aan de Derde Kruistocht, zorgde er echter voor dat de Franse koning, Filips II van Frankrijk zijn controle over het gebied kon herstellen. Na de Franse overwinning bij Bouvines in 1214 konden de Engelse vorsten alleen nog hun macht uitoefenen in Guyenne. Verdere conflicten met de Engelse kroon leidden uiteindelijk tot de Honderdjarige Oorlog.

Het Heilige Roomse Rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Heilige Roomse Rijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het Heilige Roomse Rijk

Frederik Barbarossa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Middeleeuwen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.