Gebruiker:Winoksbergen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bernhard De Grendel (Poperinge 22 mei 1944), is een Vlaams kunstenaar, autodidact graficus, fotograaf en schilder.
Zijn schilderstijl kan omschreven worden als: modern expressionisme met surrealistische kenmerken. De verscheidenheid in de analytische beoordeling van zijn werk wordt mede geformuleerd door de gevoelens die het opwekt bij de toeschouwer.
De Grendel leeft graag teruggetrokken, zijn tuin en atelier zijn inspiratiebron bij uitstek. Zijn werken bevinden zich verspreid in privé bezit.

Bernhard De Grendel
Onder Elite - 2007 - acryl op paneel - 91X83 cm
Marguerite Yourcenar (1903-1987)- foto Bernhard De Grendel - Bailleul 1982
Pater Joris Declerck - Djoos Utendoale (1921-1981) - foto Bernhard De Grendel- Westouter 1981


Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Grendel volgde zijn humaniorastudies in het college van Poperinge. In september 1960 werd hij laureaat van de stedelijke pas opgerichte tekenschool, de latere Koninklijke academie. Hij ontving er de medaille voor lijntekenen, perspectief en schetsen op het stadhuis. Toenmalig directeur van de academie G. Reniere introduceerde hem als grafisch ontwerper bij de drukkerij Sansen. 10 jaar beoefende De Grendel daar toegepaste Grafiek: reclame drukwerk, logo's, affiches...als enige ontwerper van de drukkerij. Terwijl behaalde hij het getuigschrift van de Famous Artists School, waarmee hij zijn natuurschetsen wou toetsen & perfectioneren. Op 06.09.1969 wordt hij door Het Laatste- & het Wekelijks Nieuws (ook krantversie van 1990) geprezen om zijn ontwerpen van hoppestoet groepen. Begin jaren '70 ontving hij de prijs voor affichewedstrijden, Paul van Ostaijen en Stijn Streuvels. In 1972 behaalde hij zijn diploma Fotografie via examen voor de Middenjury en vestigde zich te Poperinge, geflankeerd door Talbot House. De Grendel verwierf bekendheid om zijn vernieuwende foto's in trouwreportages en industriële opnames. Zijn portretten maakten indruk door hun zowel vlot- als statigheid. Met vernieuwing wordt bedoeld, toen ongekende opnames, een combinatie van bewegende beelden bv. draaiende garenspoelen met toch scherp doelonderwerp. In de Westhoek, moest weleens "gestreden" met de opdrachtgever, het half-hermetisch beeld erdoor te krijgen... wat na tijd bijzonder geapprecieerd werd. Woordkunstenaar Gwij Mandelinck citeerde in een openingstoespraak tentoonstelling 1983: "Fotograaf Bernhard De grendel, telkens voorbij zijn raam vertraagt mijn stap". Schetsboek en potlood bleven altijd binnen handbereik. De Grendel wordt door de Academie graag uitgenodigd tot jurylid voor de eindexamens Atelier- Tekenkunst & Vrije Grafiek. Nog voor 2000 worden reizen niet meer vertaald in foto's , maar in schetsboeken, het ongelimiteerde van een potlood beweert De Grendel. Op 55 jarige leeftijd wisselt hij definitief zijn Hasselblad voor het PENSEEL.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hij schildert vanuit zijn fantasie en onderbewuste met levendige penseelvoering, modern, doorvoeld expressionisme met surealistische kenmerken. De Grendel wordt herkend & erkend in zijn aparte stijl, perfectionist in de uitvoering ervan. Hij verkiest Acryl boven olieverf, zijn werken zijn geschilderd op Paneel en veel op Washi, gemaroufleerd op doek en paneel. De kunstenaar rekent Pierre Alechinsky, Horst Janssen, Max Neumann tot favoriete schilders. Fotograaf zijnde gaat hij niet van foto’s uit voor zijn schilderwerken, hij volgt zijn schetsen, herinneringen en fantasie.
Dit kan een denkwijze zijn waarbij iets wat bestaat niet wordt herhaald. Sober als persoon is hij rijk, soms hevig in zijn coloriet. Keien, vlekken zijn een vaak voorkomend object, geduld ontbreekt hem nooit ze vorm te geven.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij UniCat Library staan de bewaarde boeken onder: Unicat De Grendel info - KADOC (6)KBR (3)KU Leuven (3)Groot Seminarie Brugge (2)Royal Museums of Art and History (1).[1]

  • Mariale ommegang Poperinge: cultuurhistorische stoet.
  • Kant Poperinge - 1981.
  • Mariale ommegang - 1983.
  • De gerestaureerde St. Janskerk van Poperinge - 1984, beide boeken: auteur M. De Gersem - fotografie Bernhard De Grendel.
  • Poperinge - 4 eeuwen kant - fotografie Bernhard De Grendel. Bewaard in Royal Museums of Art and History.
  • Bertinus Redivinus, 13de eeuwfeest, Poperinge 1998 - fotografie Bernhard De Grendel.
  • De topografische en toeristische kaart in map over Groot Poperinge - fotografie Bernhard De grendel.
  • Albanië, Europees land in ontwikkeling - 1970 en verhalen van ver en dichtbij - 1995, auteur R. Vanhopplinus - geillustreerd Bernhard De Grendel.
  • 4 eeuwen kant - Lady - Kant.
  • Topografische en toeristische kaart - 1999.
  • Het Yourcenarpad: Westouter, zwarteberg, Sint-Jans-Cappel - 2003.
  • Frans-Vlaanderen onder redactie van Jozef Deleu bevat het ondertussen bekende portret uit de reeks die De Grendel
    van Marguerite Yourcenar in 1982 te Bailleul mocht maken. Wordt weergegeven in Ons Erfdeel jaargang 25 pag. 460 (1982)
  • Westhoekse Poëzie 2 van Djoos Utendoale - Marc Deltour

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fototentoonstelling, april 1983, Stadhuis Poperinge.[2]
  • Drie Generaties Poperingse schilders - oktober 2006.[3]
  • Fototentoonstelling, mei 2008, Hopmuseum Poperinge.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bernhard De Grendel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Hedendaagse kunst|De Grendel Bernhard