Geelvinck Pianola Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geelvinck Pianola Museum
Pianola Museum
blik in het museum
blik in het museum
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 53′ OL
Type muziekinstrumentenmuseum
Thema pianola
Gebouwd 1905
Openingsdatum 1994
Detailkaart
Geelvinck Pianola Museum (Amsterdam-Centrum)
Geelvinck Pianola Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Geelvinck Pianola Museum in de Jordaan is een muziekmuseum in Amsterdam dat een overzicht biedt van de geschiedenis en de manier van spelen van de pianola, een 'zelfspelend' muziekinstrument dat tussen 1900 en circa 1935 werd gebouwd. De verzameling van het museum omvat meer dan 100 instrumenten uit die tijd.

In het museum vinden regelmatig concerten plaats met klassieke pianomuziek, maar ook met jazz en tango. De pianola speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het begin van de 20e eeuw was Amsterdam een belangrijk centrum voor de handel in pianola's. De bekendste winkels waren de firma's 'Duwaer en Naessens', Goldschmeding, Bender en Kettner. De meeste kopers waren particulieren. Maar ook werden er instrumenten geleverd aan talrijke uitgaansgelegenheden.

Door Theo de Boer en Kasper Janse werd in 1981 de Stichting Nederlands Piano Museum opgericht. Deze stichting beheert de collectie van het museum. In 1994 kon op de begane grond van een voormalig politiebureau uit 1905 aan de Westerstraat te Amsterdam het museum worden geopend. Het Pianola Museum werkt sinds 2017 samen met het het Geelvinck Muziek Museum dat in Zutphen geopend werd en sindsdien is de naam: Geelvinck Pianola Museum.

De geschiedenis van de pianola loopt parallel met die van de stomme film. Al jarenlang organiseert het museum voorstellingen met oude filmbeelden.[1]

Collectie[bewerken]

In het museum staan zo'n 15 instrumenten opgesteld waarvan vier speelklare pianola’s en reproduktiepiano’s. Ze spelen met behulp van een muziekrol. Het museum heeft een bibliotheek en een omvangrijk archief. Het muziekarchief omvat meer dan 30.000 muziekrollen met onder meer klassieke muziek, ragtime, operette tot mars- en dansmuziek. Ze kunnen op zeer uiteenlopende instrumenten afgespeeld worden. De collectie behoort tot de grootste ter wereld. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding informatie krijgen over de geschiedenis en de werking van de instrumenten. De muziek van de pianola staat daarbij centraal.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]