Geelvinck Muziek Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geelvinck Muziek Museum
Geelvinck Muziek Museum
Geelvinck Muziek Museum
Locatie Zaadmarkt 88, Zutphen
Coördinaten 52° 8′ NB, 6° 12′ OL
Type muziekmuseum, huismuseum
Thema historische piano's
Gebouwd begin 17e eeuw (oorspronkelijk 15e eeuw)
Openingsdatum 30 juni 2017
Huisvesting
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 41328
Lid van Museumvereniging, ICOM, CIMCIM, ICLM, DemHist
Detailkaart
Geelvinck Muziek Museum (Nederland (hoofdbetekenis))
Geelvinck Muziek Museum
Afbeeldingen
Geelvinck Muziek Museum Zutphen 6.JPG
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Geelvinck Muziek Museum is een museum in de Gelderse stad Zutphen. Het toont onder meer een deel van de Sweelinck Collectie, de omvangrijkste collectie historische piano's van Nederland. Daarnaast zijn er nog tal van andere stukken. Een speciaal deel van de tentoonstelling is gewijd aan Ludwig van Beethoven, waarbij er ingegaan wordt op de theorie dat hij in Zutphen zou kunnen zijn geboren.

Achtergrond[bewerken]

Het werd op 30 juni 2017 geopend in het uit de late middeleeuwen stammende Huis de Wildeman aan de Zaadmarkt, met een klassieke gevel uit de late 18e eeuw. Van 1975 tot en met 2015 was er het Museum Henriette Polak gevestigd. De gemeente heeft dit patriciërshuis twee jaar aan het museum in bruikleen gegeven, met de intentie om dan te verlengen.[1] Sedert 2016 vindt ook het jaarlijkse Geelvinck Fortepiano Festival gedeeltelijk in Zutphen plaats.[2] Het museum is een voortzetting van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis uit Amsterdam, dat eind 2015 uit deze locatie verhuisd is. In Amsterdam heeft Museum Geelvinck nog een vestiging in de Posthoornkerk (Haarlemmerstraat), die uitsluitend op aanvraag voor het publiek toegankelijk is. Museum Geelvinck is in 2016 een nauwe samenwerking aangegaan met het eveneens in Amsterdam gevestigde Pianola Museum, dat sedertdien het Geelvinck Pianola Museum heet.

In de zomer van 2019 werd bekendgemaakt dat de toekomst van het museum in het Huis de Wildeman niet zeker is doordat de huurprijs van de gemeente Zutphen niet kan worden opgebracht.[3] Voorlopig werd voor de duur van de zomer uitstel verleend.[4]

Collectie[bewerken]

Geboortestad van Beethoven?[bewerken]

Het museum gaat in op de theorie dat Ludwig van Beethoven geboren kan zijn in Zutphen in plaats van Bonn. Deze theorie leunt op Beethoven's eigen uitlatingen, dat hij in 1772 en niet in 1770 werd geboren. In 1772 waren zijn ouders met een muziekgezelschap in de stad en Ludwig zou dan in het Franse Logement in Zutphen kunnen zijn geboren. Het doopcertificaat uit 1770 zou afkomstig zijn van zijn vroeg overleden broer Ludwig. Het Beethoven-Haus in Bonn, waar Beethoven zijn jeugd doorbracht en te boek staat als zijn geboortehuis is een toeristische trekker[5] en beschikt over een van de grootste Beethoven-collecties in de wereld.[6] In Zutphen is op de eerste verdieping een tentoonstelling te zien over Beethoven en zijn invloed tot op de dag van vandaag.[5]

Verdere stukken uit de collectie[bewerken]

Daarnaast is er een deel van de Sweelinck Collectie te zien, de omvangrijkste collectie historische piano's van Nederland.[1] Een van de pronkstukken van de collectie is een mahoniehouten tafelpiano waarop koningin Marie Antoinette ooit heeft gespeeld. Het instrument stamt uit 1788 en werd gemaakt door de gebroeders Erard. Daarnaast zijn er tal van andere piano's uit de 18e en 19e eeuw te zien,[2] met als oudste instrument een spinet uit 1742.[5] Een deel van de muziekinstrumenten is nog steeds bespeelbaar[2] en enkele mogen ook door bezoekers bespeeld worden.[5] In het museum worden geregeld concerten georganiseerd,[2] waaronder het Geelvinck International Fortepiano Concours.

Naast Beethoven, wordt er ook aandacht besteed aan verschillende andere componisten, van Wolfgang Amadeus Mozart tot Frédéric Chopin.[7] Om het leven en werk van de componisten te visualiseren wordt gebruik gemaakt van onder meer afbeeldingen op postzegels, oude ansichtkaarten, elpeehoezen, historische prenten en dergelijke. Ook wordt ingegaan op de ontwikkeling van de techniek van piano's, klavechords en klavecimbels. Een zaal is gewijd aan pianola's, vroege harmoniums en andere afwijkende toetsinstrumenten zoals de dulcitone.

Ook is een deel van de collectie uit het toenmalige museum in het Geelvinck Hinlopen Huis overgebracht, met onder meer schilderijen, meubels, porselein en andere stukken uit de Collectie G.A.H. Buisman Jzn. Het museum geeft eveneens aandacht aan de geschiedenis van 'Huis de Wildeman'. Op de tweede verdieping van het museum is een vroege, 17e-eeuwse schuilkapel te bezichtigen.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]