Posthoornkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Posthoornkerk
De Posthoornkerk. Foto: bma.amsterdam.nl.
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 53′ OL
Gebouwd in 1860
Monumentnummer  1289
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Stijlperiode Neogotiek
Kerkprovincie
Bisdom                 Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Posthoornkerk (Amsterdam-Centrum)
Posthoornkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom
De Posthoornkerk. Foto: bma.amsterdam.nl.

De Posthoornkerk, officiële naam Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen, is een kerkgebouw aan de Haarlemmerstraat te Amsterdam.

Architect van de Posthoornkerk was P.J.H. Cuypers, die het gebouw in 1860 ontwierp. De kerk verving de schuilkerk De Posthoorn aan de Prinsengracht, waarvan de naam overgenomen werd, en kwam in twee fasen tot stand; tussen 1860 en 1863 werden koor, transept, vieringtoren en schip gebouwd terwijl de kerk van 1887 tot 1889 werd gecompleteerd met een tweetorenfront. Omdat de kerk niet vrijstaand kon worden gebouwd werd zij extra hoog uitgevoerd. Om de beperkte ruimte optimaal te benutten werd de kerk inwendig voorzien van galerijen boven de zijbeuken. Terwijl het exterieur in neogotische stijl is, stond voor het interieur de laat-romaanse Munsterkerk in Roermond model.

De Posthoornkerk werd in 1963 buiten dienst gesteld. Hoewel in 1972 de status van Rijksmonument werd toegekend waren er tot 1987 sloopplannen. In 1986 ontfermde stichting de Posthoornkerk zich over het gebouw, dat sindsdien voor onder meer tentoonstellingen en concerten wordt gebruikt. Later heeft Stadsherstel Amsterdam NV het pand net als de eveneens door Cuypers ontworpen Vondelkerk herbestemd. In de Posthoornkerk bevinden zich tegenwoordig verschillende bedrijven en de kerk is af te huren voor verschillende evenementen.

Interieur (1964)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Posthoornkerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.