Haarlemmerstraat (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haarlemmerstraat
Haarlemmerstraat 117 - 127, rijksmonumenten
Geografische informatie
Locatie       Haarlemmerbuurt, Amsterdam
Begin Nieuwendijk
Eind Haarlemmerdijk
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Haarlemmerstraat is een straat in het centrum van Amsterdam. De straat loopt in het verlengde van de Nieuwendijk in westelijke richting van het Singel tot aan de Korte Prinsengracht. In het verlengde hiervan heet de straat Haarlemmerdijk, tot aan het Haarlemmerplein, waar de straat verdergaat als de Haarlemmerweg.

Voor de stadsuitbreiding van 1593 stond de Haarlemmerpoort ter hoogte van het Singel. Na verplaatsing naar het westen kwam de Spaarndammerdijk binnen de omwalling te liggen en werd het eerste deel de Haarlemmerstraat. De Haarlemmerdijk werd aangelegd tijdens de aanleg van het eerste deel van de Grachtengordel vanaf 1612.

De Haarlemmerstraat is een drukke winkelstraat. Bekende gebouwen aan de Haarlemmerstraat zijn het West-Indisch Huis en de Posthoornkerk. In 2012 werd de combinatie Haarlemmerstraat / Haarlemmedijk verkozen tot 'leukste winkelstraat van Nederland'.[1]

Tussen 1902 en 1955 reed door deze straat een tram van het Centraal Station naar het Haarlemmerplein en verder naar de Spaarndammerbuurt. Tot 1944 was dit lijn 5, vanaf 1945 lijn 12. Daarna kwam buslijn 12, sinds 1975 is dit buslijn 22, die later werd verlegd naar de nieuw aangelegde straat door de Haarlemmer Houttuinen.

Haarlemmerstraat in Leiden[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in Leiden is een Haarlemmerstraat. Deze winkelstraat was de belangrijkste west-oostverbinding in het historische stadscentrum.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Haarlemmerstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.