Halvemaansteeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De huisnummers 8 t/m 14 (v.r.n.l.) in de Halvemaansteeg in Amsterdam

De Halvemaansteeg is een kort straatje in het centrum van Amsterdam en verbindt het Rembrandtplein met de Amstel ter hoogte van de Halvemaansbrug. Net als de naam van deze brug is de naam van de steeg waarschijnlijk ontleend aan het pand op nr. 18, waarop de aanduiding "Van Ouds de Halve Maan" te vinden is.

Karakter[bewerken]

Op de hoek van de Halvemaansteeg en het Rembrandtplein bevond zich al in 1883 een politiepost, die na 1982 werd opgeheven. Sinds 1988 is café Los in dit pand gevestigd.[1] Ca. 1870 begon Jan Vlieger in het pand aan de Halvemaansteeg nr. 6 een winkel voor onder meer prentenboeken, die later werd verbonden met een pand aan de Amstel 54, waar een bekendgeworden papierwinkel kwam.[2] In 1891 werd de bekende musicus Max Tak in de Halvemaansteeg geboren.

De Halvemaansteeg is bekend geworden door enkele homocafés: op de hoek van de Halvemaansteeg en de Amstel opende in 1964 de Amstel Taveerne en van 1978 tot begin jaren negentig exploiteerde horeca-ondernemer Manfred Langer op nr. 10 de populaire homobar Chez Manfred. Op nr. 14 bevond zich van 1995 t/m 2014 het vrouwvriendelijke gay café Entre Nous[3] en op nr. 17 opende in 1982 het nog steeds bestaande homocafé Montmartre.

Tegenwoordig bevinden zich in de Halvemaansteeg vooral cafés, coffeeshops en kleine eetgelegenheden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]