Naar inhoud springen

Oosteinde (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oosteinde en Achter Oosteinde zijn twee straten in Amsterdam-Centrum.

Oosteinde[bewerken | brontekst bewerken]

Oosteinde
Oosteinde
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Sarphatistraat
Eind Sarphatikade/Singelgracht
Lengte 100-200 meter
Postcode 1017WT
Algemene informatie
Aangelegd in 1866
Genoemd naar Einde der stad
Naam sinds 1866
Opvallende gebouwen oostzijde is gemeentemonument
westzijde is De Nederlandsche Bank
Openbaar vervoer geen
Portaal  Portaalicoon   Steden
Oosteinde 1-27
Oosteinde
Locatie
Locatie Amsterdam
Adres Oosteinde, AmsterdamBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuizen
Huidig gebruik kantoren
Architectuur
Bouwstijl neorenaissance
Bouwinfo
Architect Cornelis Outshoorn
Lijst van gemeentelijke monumenten in Amsterdam-Centrum
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oosteinde is een relatief korte straat van maximaal 200 meter. Oosteinde begint ten zuiden van het Frederiksplein aan de Sarphatistraat. De straat eindigt bij de Singelgracht. Voor de aanleg van De Pijp (aan de overkant) lag hier het einde van de stad. Aan de overzijde van die gracht gaat de weg over in de Hemonystraat, maar dat is geen doorgaande weg.

De straat is aangelegd aan de oostkant van wat ooit het Paleis voor Volksvlijt was. De architect van de veertien herenhuizen is dan ook de architect van dat Paleis, Cornelis Outshoorn. De luxe rijtjeshuizen zijn gebouwd in de bouwstijl van neorenaissance en de hele serie is symmetrisch van opzet. Oosteinde 1 is daarbij een spiegelbeeld van Oosteinde 27. Die symmetrie is in de loop der jaren verloren gegaan, mede doordat een aantal panden samengetrokken is (bv. 7, 9 en 11). Boven de ingang van 11 (de deur van oorspronkelijk nummer 9) is een relatief grote erker gemonteerd, die in het spiegelbeeld ontbreekt.

De straat werd ingewijd op 30 april 1866 en zou eigenlijk de naam van de architect krijgen (Outshoornstraat).[1] De gemeente wilde echter geen straat vernoemen naar een nog levende persoon.[2] Op 1 mei 1866 werd besloten om voor het neutrale Oosteinde te kiezen. In november 1866 kreeg ook Westeinde zijn naam (aan de andere kant van het paleis).

Gezien de centrale ligging, hebben veel bedrijven er voor gekozen om hun hoofdkantoor te vestigen aan Oosteinde, zoals advocatenkantoor Van Kaam B.V. (Oosteinde 3), H2 Equity Partners (Oosteinde 19) en The Amsterdam Fashion Academy een internationale particuliere school (Oosteinde 1).

Achter Oosteinde[bewerken | brontekst bewerken]

Sedert 30 november 1881 bestaat ook het Achter Oosteinde. Deze straat is gelegen achter het Oosteinde en loopt van het Frederiksplein evenwijdig ten oosten van het Oosteinde maar buigt halverwege naar het oosten af richting de Amstel en buigt dan weer terug richting Frederiksplein.