Handboogstraat (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Handboogstraat
Handboogdoelen poortje
Handboogdoelen poortje
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Spui
Eind Heiligeweg
Lengte ca 140 m
Algemene informatie
Genoemd naar Doelen
Bestrating Klinkers
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Handboogstraat ligt in het stadscentrum van Amsterdam en loopt van het Spui naar de Heiligeweg. Het ligt aan de achterzijde van de Singel 421-425, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. De straat ligt parallel aan de Voetboogstraat en de Kalverstraat.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat dankt haar naam aan de doelen, gebouwd in 1650, waar de plaatselijke boogschutters bijeenkwamen om te oefenen. De Handboogdoelen was een van de drie doelens in Amsterdam, samen met de Voetboogdoelen en de Kloveniersdoelen. Er werd respectievelijk geoefend in schieten met de handboog, voetboog en klover, een bijnaam voor een Frans type musketgeweer. In de Handboogstraat is nog steeds een poortje daterend uit 1650 te bezichtigen, welke vroeger de toegang tot het schuttersterrein verschafte. Op het poortje staan pijlenkokers met pijlen, bogen en een laurierkrans afgebeeld.

Een ander historisch element in de Handboogstraat is de gevelsteen van een meermin die vermoedelijk dateert uit dezelfde periode als de doelen en een jaartalsteen met opschrift '1659'.[1] De meermin draagt in haar linkerhand een spiegel en heeft een gekrulde staart, plooien in haar buik en zichtbare ribben. Het onderschrift leest 'De Meeremin'. Ze was oorspronkelijk verwerkt in de voorgevel op nummer 16. Toen de oude panden aan sloop toe waren, werd de gevelsteen in de nieuwbouw verwerkt, waar ze nog steeds te bezichtigen is.

In de 21e eeuw worden de aanduidingen "Handboogstraat" en "Handboogsteeg" in de volksmond door elkaar gebruikt. Historisch gezien is alleen Handboogstraat juist; de naam komt al voor op een ervenkaart uit de ontstaanstijd, bewaard in het stadsarchief Amsterdam [2][3]. Hetzelfde geldt voor de Voetboogstraat.

Huidige gelegenheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Handboogstraat biedt naast de historische elementen ook hedendaagse gelegenheden, waarvan hier de belangrijkste. Zoals gezegd ligt de straat aan de achterkant van de Universiteitsbibliotheek. Op nummer 4 is het 'Huis op het Spui' gehuisvest, een Evangelisch-lutherse gemeenschap. Op nummer 11-13 vond men de studentenkroeg Dansen bij Jansen, in september 2013 na 36 jaar gesloten[4]. Op nummer 29 zit de befaamde coffeeshop De Dampkring, onder andere bekend als filmlocatie voor Ocean's Twelve.