Oudezijds Achterburgwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudezijds Achterburgwal
Oudezijds Achterburgwal bij nacht
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Zeedijk
Eind Grimburgwal
Postcode 1012
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam
Knobbelzwanen in de gracht
De Oudezijds Achterburgwal gezien van de Grimburgwal
De huizen ten oosten van de Oudezijds Kolk aan de Zeedijk staan aan de achterzijde direct aan het water van de Oudezijds Achterburgwal.

De Oudezijds Achterburgwal, vaak afgekort tot OZ Achterburgwal, is een straat en gracht op de Wallen in het centrum van Amsterdam.

Ligging en karakteristieken[bewerken | brontekst bewerken]

Net als de Oudezijds Voorburgwal loopt de OZ Achterburgwal van de Grimburgwal in het zuiden naar de Zeedijk in het noorden, waar de gracht overgaat in de Oudezijds Kolk, de uitwatering op het IJ.

Ten noorden van de Korte Niezel/Korte Stormsteeg (waartussen brug 210) staan de huizen aan de oostkant direct aan het water van de Oudezijds Achterburgwal; het zijn de achtergevels van de Zeedijk aan de achterzijde. Er is hier dus geen kade.
De kunstenaar Willem Witsen heeft een van deze gevels vastgelegd op de tekening Huizen aan een gracht te Amsterdam.

De brug over de OZ Voorburgwal tussen Oude Doelenstraat en Oude Hoogstraat (brug 215) vormt een scheidslijn tussen het rumoerige noordelijke Wallendeel en het rustige zuidelijke deel. Het noordelijke deel staat vol met seksshops, raamprostitutie, peepshows, bordelen, coffeeshops en kroegen. Ook het Hash Marihuana & Hemp Museum ligt aan het noordelijke deel van de OZ Achterburgwal. In het zuidelijk deel bevinden zich onder meer gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, zoals het Binnengasthuis en de Oudemanhuispoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Oudezijds Achterburgwal maakt deel uit van de middeleeuwse stad en vormde ooit de oostelijke grens van Amsterdam.

De Amstel deelde Amsterdam tot eind 14e eeuw in twee vrijwel gelijke delen, de oude zijde met de Oude Kerk en de nieuwe zijde met de Nieuwe Kerk. Ter bescherming van de stad werd aan elke zijde een gracht gegraven met daarachter een burgwal, een aarden wal, voorzien van een houten palissade ter afscherming. Toen achter deze wallen omstreeks 1385 nieuwe wallen werden aangelegd, werd de bestaande wal de Voorburgwal en de nieuwe wal de Achterburgwal, en dit zowel aan de oude als de nieuwe zijde. Zo ontstonden de Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat). De Oudezijds Achterburgwal werd in 1367 gegraven. Na een dijkdoorbraak in 1380 werd achter de OZ Achterburgwal een nieuwe dijk aangelegd, de Sint Antoniesdijk (1387).[1]

Voor de Alteratie in 1578 stonden er in deze buurt veel kloosters. In Amsterdam bevonden zich 16 vrouwenkloosters en drie mannenkloosters, waarvan de meeste aan de Oudezijds Achterburgwal.[2] De namen van veel zijstraatjes van de OZ Achterburgwal herinneren nog aan dit verleden, zoals de Bethaniënstraat en Monnikenstraat.

Ook het Spinhuis, een vrouwengevangenis voor zwervers en bedelaars, stond aan de OZ Achterburgwal.

De OZ Achterburgwal werd in 2006 opgeknapt door de gemeente Amsterdam. De gemeente kondigde in december 2007 aan dat de raamprostitutie in het Wallengebied drastisch verminderd zou worden. Bordeeleigenaar en verhuurder Charles Geerts werd min of meer gedwongen om 51 van zijn "ramen" aan de OZ Achterburgwal aan de gemeente te verkopen.[3] In de vrijgekomen panden mochten 15 modeonderwerpers vanaf 7 januari 2008 een jaar lang wonen en werken. Aan OZ Achterburgwal 121 kwam een winkel waar hun ontwerpen verkocht zouden worden.[4]

Het aantal ramen op de OZ Achterburgwal zal in het kader van het Project 1012 verder gereduceerd worden door meer panden aan te kopen. De OZ Achterburgwal en zijstegen is echter een van de weinige gebieden waar de raamprostitutie niet geheel zal verdwijnen.[5]

Bekende gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Waalse Kerk.

Enkele bekende bouwwerken aan de OZ Achterburgwal zijn:

De OZ Achterburgwal telt meer dan 100 rijksmonumenten waaronder monument 8, het pand waarin de Bananenbar is gevestigd.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Over de Oudezijds Achterburgwal ligt een aantal bruggen (van noord naar zuid):

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudezijds Achterburgwal, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.