Naar inhoud springen

Palmgracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Palmgracht
Raepenhofje aan de Palmgracht
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Wijk Jordaan
Begin Brouwersgracht
Eind Lijnbaansgracht
Postcode 1015
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam
Palmgracht hoek Brouwersgracht.

De Palmgracht is een in 1895 gedempte gracht in de Amsterdamse Jordaan tussen de Brouwersgracht en de Lijnbaansgracht in Amsterdam-Centrum. De gracht was een onderdeel van de grachtengordel (west). Evenwijdig aan de Palmgracht loopt de Palmstraat. De Palmdwarsstraat en de Kromme Palmstraat zijn zijstraten. De derde zijstraat, de Driehoekstraat, ligt in de meest noordelijke punt van de Jordaan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gracht ontstond toen vanaf 1612 vanuit de Brouwersgracht de grachtengordel in zuidelijke richting werd gegraven. In de Jordaan lagen uiteindelijk elf grachten. Vanaf 1857 werden diverse grachten gedempt, waaronder de Palmgracht in 1895. Redenen voor demping waren de slechte waterkwaliteit en de noodzaak ruimte te scheppen voor het toenemende verkeer. Sindsdien zijn er diverse plannen geweest om grachten te ontdempen, maar die stuitten op veel verzet van de winkeliers en markthandelaren.

Aan de Palmgracht 28-38 ligt het in 1648 gestichte 'Raepenhofje'. Boven de ingang zit een gevelsteen met het familiewapen van stichter Pieter Adriaensz Raep en een steen met het stichtingsjaar. Ook het aangrenzende door Arend Dirkszoon Bosch gestichte 'Bosschehofje' (nrs. 20-26) dateert uit 1648. Dit bestaat uit slechts een trapgevel, met daarachter enkele kleine woningen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Palmgracht, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.