Beulingsloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beulingsloot
De Beulingsloot gezien naar de Herengracht; 2012
De Beulingsloot gezien naar de Herengracht; 2012
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Singel
Eind Herengracht
Lengte 50 m
Postcode 1016
Algemene informatie
Aangelegd in middeleeuwen
Bestrating geen

De Beulingsloot is een van de oudste en kortste grachten in de binnenstad van Amsterdam. De Beulingsloot verbindt het Singel met de Herengracht, iets benoorden het Spui. De Beulingsloot is zeer typisch voor Amsterdam daar het een kadeloze gracht is. De Beulingsloot is een overblijfsel van een oude afwateringssloot, die voorheen verder naar het westen liep. De huidige Leidsegracht is overigens niet een overblijfsel van deze sloot, maar is pas bij de aanleg van de grachtengordel aangelegd, iets terzijde van het verlengde van deze sloot.

Plattegrond van Amsterdam (blad middenboven) van Balthasar Florisz. van Berckenrode; 1625. Detail van de grote stadskaart met daarop de nog korte Herengracht (Heere Graft), eindigend bij de Heere Dwars Burgwal (thans Beulingsloot), met de nu nog aanwezige knik in de latere Herengracht, ter hoogte van de Leidsegracht (middenboven).

Naam[bewerken]

Wiersma stelt dat de naam afkomstig is van een voormalige bewoner, Gerrit Jansz Beulinck, die hier rond 1660 gewoond heeft.[1] Hij zou zijn aanwezigheid kenbaar hebben gemaakt door een uithangbord waar "de Beuling uithing". Volgens de Historische gids van Amsterdam stond het grachtje voorheen ook bekend als de Herendwarswal en ook wel als de Huidenvetters- en/of Looierssloot, naar het looiersbedrijf dat voorheen in dit deel van de stad plaatsvond.[2]

Bruggen[bewerken]

Er zijn twee bruggen over de Beulingsloot, aan de kant van het Singel bevindt zich de Krijtbergsluis (brug nr. 3) en aan de Herengracht vindt men de Beulingsluis (brug nr. 27).

De Beulingsloot is niet toegankelijk voor gemotoriseerd scheepvaartverkeer.

Zie ook[bewerken]