Naar inhoud springen

Korsjespoortsteeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korsjespoortsteeg
Korsjespoortsteeg vanaf Singel naar Herengracht (maart 2022)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Centrum
Wijk Grachtengordel-West
Begin Singel
Eind herengracht
Lengte 75 meter
Breedte 5 meter
Algemene informatie
Genoemd naar Corsgen Jacobzoon
Opvallende gebouwen Multatuli Museum

De Korsjespoortsteeg is een straat in Amsterdam-Centrum.

Geschiedenis en ligging

[bewerken | brontekst bewerken]

De straat ontstond in een periode dat Amsterdam westwaarts uitbreidde vanuit de bebouwing die toen ophield bij de Singel. De naam voert terug op de 15e eeuw toen houthandelaar Corsgen/Corsgin Jacobzoon daar in de buurt een boomgaard had; de brug over de Singel daar naar toe kreeg de naam Corsgenbrug (brugnummer 12).[1] Op de stadskaart van 1625 van Balthasar Florisz. van Berckenrode werd de naam vermeld Korsjes Poort Steech. Het steegje, ook wel Walensteeg genoemd, liep eerst nog tussen Nieuwezijds Achterburgwal richting Singel. bij een nieuwe stadsuitbreiding in de 16e eeuw werd de steeg verlengd tot aan de Herengracht en kreeg het in de Langestraat een zijstraat. Het oude deel kreeg weer later de naam Korte Korsjessteeg; het nieuwe Korsjessteeg.

Er is geen plaats voor kunst in de openbare ruimte en in de 21e eeuw is het straatje al jarenlang voetgangersgebied. Een uitzondering daarop is een minibeeldje blauw schaap in een snijraam op Korsjespoortsteeg 3.

Huisnummers lopen op van 2 tot en met 24 en 1 tot en met 23. Alhoewel het nooit als zodanig een gracht is geweest, heeft de meeste bebouwing wel het uiterlijk van een grachtenpand; bedrijfsunit beneden, dan bewoning en vervolgens een opslagzolder. Bijna alle bebouwing aan de Korsjespoort is een rijksmonument. Twee gebouwen springen eruit:

Blauw schaap op huisnummer 3 (maart 2022)

Zie de categorie Korsjespoortsteeg, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.