Corsgenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corsgenbrug
Corsgenbrug (juli 2017)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Overspant Singel
Monumentale status Gemeentelijk monument
Brugnummer 12
Ook bekend als Corsgenbrug, Korsjesbrug
Bouw
Bouwperiode 1913-1914
Gebruik
Huidig gebruik verkeersbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Corsgenbrug (brug 12) is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

Ze verbindt de Korte Korsjespoortsteeg met de Korsjespoortsteeg en overspant daarbij het Singel. De brug is zelf sinds 1995 een gemeentelijk monument, aan de kades en in de stegen staan voornamelijk rijksmonumenten.

Hier ligt al eeuwen een brug. De brug is ingetekend op de kaart van Pieter Bast daterend van 1599. Ook Balthasar Florisz. van Berckenrode met zijn kaart van een kwart eeuw later heeft de brug ingetekend. Daar ligt de brug in de Korsjes-poort-steech over de Cingel.

De moderne geschiedenis van brug 12 begint 1883 als de ophaalbrug vanwege langdurige werkzaamheden buiten dienst is. In 1913 werd aanbesteed "het sloopen van de bestaande en het maken van een nieuwe vaste brug nr. 12 over den Singel voor de Korsjespoortsteeg". Een aannemer wilde dat wel doen voor 26.000 gulden.[1] De bouw vond plaats van oktober 1913 tot en met april 1914; er moest 50 ton ijzer verwerkt worden. In plaats van vijf doorvaarten kwamen er drie. Dat ijzer is in 2017 nog steeds aan de buitenzijde te zien; de twee brugpijlers zijn van dat metaal gemaakt.

De brug ging een tijdlang door het leven onder de naam Corsgenbrug, Korsjesbrug of Korsjespoort, een vernoeming naar Corsgen Jacobsz., een houtkoper die hier in de buurt een boomgaard had. In april 2016 besloot de gemeente Amsterdam de officieuze naam Corsgenbrug officieel te maken.

Zie de categorie Brug 12 (in Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.