Geertrui Mieke De Ketelaere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door GeeJee (overleg | bijdragen) op 9 jul 2022 om 23:36. (foto is dubbel, doordat infobox deze automatisch overneemt uit wikidata-item)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geertrui Mieke De Ketelaere
Geertrui Mieke De Ketelaere
Persoonlijke informatie
Geboren 14 december 1970
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Opleiding burgerlijk ingenieur elektromechanica
School KU Leuven, Universiteit van Stuttgart
Positie Directeur Kunstmatige intelligentie
Bedrijf IMEC Vlerick Business School
Overige bedrijven QED Software IBM SAS Institute
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
literatuur

Geertrui Mieke De Ketelaere (14 december 1970) is ingenieur en promotor van ethische, betrouwbare en duurzame kunstmatige intelligentie (AI). In haar publiekspresentaties en boeken legt ze de focus op een eenvoudige uitleg van het begrip AI en geeft ze aan welke stappen nodig zijn voor een correcte en ethische verantwoorde manier van adoptie van deze technologie. Ze is Adjunct Professor aan Vlerick Business School en parttime Director AI bij imec (IDLab).

De Ketelaere werd in 2021 benoemd tot Digital Mind voor de federale overheid.[1] Ze is tevens een pleitbezorger en rolmodel voor diversiteit in de technologiesector.

Biografie

Persoonlijk leven en opleiding

Geertrui Mieke De Ketelaere werd in 1970 in België geboren als tweede kind. Na haar studies tot Master in de Industriële Ingenieurswetenschappen (Departement Elektromechanica) aan de KIHO (Gent), zette ze in 1992 haar studie voort om een Master in de Civiele Techniek (Departement Cybernetica) te worden aan de Technische Universiteit van Stuttgart in Duitsland. Tijdens deze studies maakte ze voor het eerst kennis met het domein van deep learning, een subdomein van kunstmatige intelligentie. In 1995 werd ze door de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland) uitgenodigd om te promoveren op het gebruik van kunstmatige intelligentie in de geneeskunde. Door een ethisch conflict met de specialisten in het ziekenhuis[2] besloot De Ketelaere het onderzoek na een jaar stop te zetten.

Loopbaan

De Ketelaere begon haar werkzame carrière in Nieuw-Zeeland als business analist bij QED Software. In 1999 keerde ze terug naar Europa om start-ups in Silicon Valley te ondersteunen bij hun plan om een dochteronderneming in Europa op te richten. Nadien volgde een rol bij CrossWorlds software, dat in 2002 door IBM werd overgenomen. Op dat moment besloot De Ketelaere terug te keren naar België, waar ze na een korte stop bij SAP vijf jaar bij Microsoft werkte in verschillende rollen.

In 2007 verhuisde ze naar SAS om in 2010 in dienst te treden bij Selligent. In 2011 keerde ze terug naar SAS. Tijdens deze jaren werkte De Ketelaere als gastdocent voor verschillende business schools, waaronder Vlerick, ISDI en Nyenrode.

Met de op dat moment aanstaande AVG-wet onderstreepte De Ketelaere de noodzaak van een ethische benadering van data en analytics.

In 2018 werd De Ketelaere door Trends genomineerd voor ICT Woman of the Year.[3] Op basis van haar multidisciplinaire focus op data en AI, werd De Ketelaere geselecteerd als AI-expert om het Belgische voorstel voor de AI Community - AI4Belgium[4], te schrijven onder leiding van premier Alexander De Croo. In mei 2019 aanvaardde zij een rol als Director AI bij IMEC.

Begin 2021 bracht De Ketelaere haar eerste boek uit, Mens versus Machine, waarin ze de hype rond AI demystificeert en in eenvoudige terminologie uitlegt wat AI in onze samenleving betekent. Ze werd in hetzelfde jaar aangesteld als digital mind in het federaal kabinet van staatssecretaris voor Digitalisering, Mathieu Michel, en werd medio 2021 zelfstandig adviseur. Ze vervolgde parttime haar rol als AI Director bij IMEC IDLab, en treedt zelf op als AI-vertaler en expert voor verschillende bedrijven en wordt in deze rol ook regelmatig gevraagd in de media voor interviews[2][5][6][7], opiniestukken[8][9] en als keynote speaker.[10] Ze werd in november 2021 door Vlerick aangesteld als adjunct-hoogleraar kunstmatige intelligentie.

Naast een humaan-ethische toepassing van AI bepleit De Ketelaere tevens ecologisch-duurzaam[9] gebruik van deze technologie.

Publicaties

Externe link