George Everest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George Everest
George Everest
George Everest
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 4 juli 1790
Geboorteplaats Greenwich
Overlijdensdatum 1 december 1866
Overlijdensplaats Westminster
Begraafplaats St Andrew's Church, Church Road, Hove
Werk
Beroep ontdekkingsreiziger, geograaf, landmeter
Werkveld aardrijkskunde, geodesie, cartografie
Studie
School/universiteit Royal Military Academy
Kunst
Beïnvloed door William Lambton
Militair
Legeronderdeel British Army
Familie
Broers en zussen Thomas Roupell Everest
Persoonlijk
Woonplaats Crickhowell
Talen Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Royal Geographical Society
Prijzen en onderscheidingen Gouden medaille van de Royal Astronomical Society, Knight Bachelor, Fellow of the Royal Society
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

George Everest (Gwernvale Manor (Wales), 4 juli 1790 - Londen, 1 december 1866) was een landmeter uit Wales. Hij was ook kolonel, geograaf alsook hoofdlandmeter van Brits-Indië van 1830 tot 1843.

Everest werd geboren in Gwernvale Manor bij Crickhowell in Powys, Wales. Hij werd gedoopt in de St Alfege's kerk in Greenwich op 27 januari 1791.

Tussen 1823 en 1843 was Everest hoofd van de Survey of India (cartografische dienst) en leidde in die functie ook de Great Trigonometrical Survey. Tijdens dit project was hij grotendeels verantwoordelijk voor het voltooien van de metingen aan de geodetische boog van Zuid-India tot het noorden van Nepal, een afstand van zeker 2400 kilometer. Dit project was in 1802 gestart door William Lambton en nam bijna zeventig jaar in beslag.

Mount Everest[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1852 werd verondersteld dat de Kangchenjunga de hoogste berg op aarde was. De top die men nu Mount Everest noemt werd daarom aangeduid als “b” en later als “Piek XV”. Dit bleek een ongepaste naam toen de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar ontdekte dat Piek XV hoogstwaarschijnlijk de hoogste plek ter wereld was. Andrew Waugh, de opvolger van George Everest, stelde daarom voor de hoogste berg te vernoemen naar zijn voorganger en dit werd in 1857 officieel aangenomen.[1] De ironie wil dat Everest tegenstander was van deze naamgeving omdat hij zelf als landmeetkundige altijd lokale namen gebruikte.[2] De uitspraak van de naam van de berg ('è-ve-rıst) is echter anders dan die van de familienaam ('ie-vrıst of 'iev-rıst).[3]