George van Renesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George van Renesse
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

George van Renesse (Zaamslag (Zeeuws-Vlaanderen), 21 februari 1909 - Bussum, 10 december 1994) was een Nederlands pianist, dirigent en muziekpedagoog.

Hij studeerde bij de componist Sem Dresden, in Parijs bij Ricardo Viñez (1875-1943) en in Berlijn bij Leonid Kreutzer (1884-1953), die zelf bij Alexander Glazoenov had gestudeerd. Hij is pianist geweest bij "The Amsterdam Quintet". Hij trad met Willem Mengelberg op in Rome. Hij maakte meerdere concerttournees met het Budapester Trio (1930-1945) en begeleidde de violist Yehudi Menuhin in één van zijn eerste internationale tournees in 1947.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Renesse actief als solist en als hoofddocent piano aan het Amsterdams Conservatorium (1930-1945).

Vanaf 1954 was hij producer en opnameleider voor de Nederlandse omroep. Hij had hij een eigen radioprogramma waarin hij stukken van Schubert, Richard Strauss, Chopin en vele anderen analyseerde en uitvoerde. Hij werd ook zeer gewaardeerd als begeleider door instrumentalisten en zangers. Hij heeft opnamen gemaakt voor de labels Artone en CNR.

Ook na zijn tijd bij het Amsterdams Conservatorium heeft hij lesgegeven. Vele pianisten vermelden in hun biografie dat zij bij hem les hebben gehad.