Georgi Gongadze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Georgi Gongadze
Georgi Gongadze
Achtergrondinformatie
Naam Georgi Roeslanovytsj Gongadze
Geboren 21 mei 1969
Geboorteplaats Tbilisi Georgië
Overleden 17 september 2000
Overlijdensplaats Tarasjtjsa Raion Oekraïne
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne/Vlag van Georgië Georgië
Opleiding Journalistiek
Beroep Journalist
Bekend van Oprichter van Oekrajinska Pravda
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Georgi Roeslanovytsj Gongadze, (Oekraïens: Георгій Русланович Ґонґадзе, Georgisch: გიორგი რუსლანის ძე ღონღაძე) (21 mei 1969 – 17 september 2000) was een Georgisch-Oekraïens journalist en filmregisseur die in 2000 in de buurt van Kiev werd ontvoerd en vermoord. Hij richtte in 2000 samen met Olena Prytoela de internetkrant Oekrajinska Pravda op.

De omstandigheden van zijn dood werden een nationaal schandaal en een focus voor protesten tegen de toenmalige President van Oekraïne, Leonid Koetsjma. Tijdens het Cassette-schandaal zijn geluidsbanden uitgebracht waarop Koetsjma, Volodymyr Lytvyn en andere hoge ambtenaren worden gehoord over de noodzaak om Gongadze het zwijgen op te leggen voor zijn online nieuwsberichten over corruptie op hoog niveau. Voormalig Minister van Binnenlandse Zaken, Yoeri Kravtsjenko, stierf op 4 maart 2005 aan twee schotwonden in het hoofd, slechts enkele uren voordat hij zou beginnen met het afleggen van een getuigenis als getuige in de zaak. Kravtsjenko was de overste van de vier politieagenten die kort na de dood van Kravtsjenko werden beschuldigd van de moord op Gongadze.[1] De officiële uitspraak over zelfmoord werd in twijfel getrokken door berichten in de media.[1]

Drie voormalige functionarissen van de afdeling buitenlandse surveillance en criminele inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken (Valeri Kostenko, Mykola Protasov en Oleksandr Popovytsj) beschuldigd van moord werden in maart 2005 gearresteerd en een vierde (Oleksi Poekatsj, het voormalige hoofd van de eenheid) in juli 2009. Een rechtbank in Oekraïne heeft Protasov veroordeeld tot 13 jaar en Kostenko en Popovytsj tot 12 jaar in maart 2008 (het proces was begonnen in januari 2006[2]) voor de moord. De familie van Gongadze gelooft dat het proces er niet in is geslaagd het brein achter de moord voor het gerecht te brengen. Er is nog niemand aangeklaagd voor het geven van het bevel voor de moord op Gongadze.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Interns, Key suspect in Gongadze murder arrested; Pukach allegedly strangled journalist, but who gave the order? (UPDATED) - Jul. 22, 2009. Kyiv Post (22 juli 2009). Gearchiveerd op 6 mei 2020. Geraadpleegd op 21 september 2022.
  2. a b (en) Key Ukraine murder trial begins (9 januari 2006). Gearchiveerd op 22 september 2022. Geraadpleegd op 22 september 2022.