Geplande stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brasília: aan het symmetrische wegenpatroon is duidelijk te zien dat de stedelijke structuur vooraf gepland is

Een geplande stad of nieuwe stad is een stad die vooraf gepland is voordat er gebouwd wordt. Het Franse equivalent van een geplande stad is het ville nouvelle, in het Engels worden deze geplande steden in het algemeen met new towns aangeduid.

Een aantal van de hoofdsteden in de wereld zijn geplande steden, zoals Washington D.C. in de Verenigde Staten, Canberra in Australië, Brasilia in Brazilië, New Delhi in India, Abuja in Nigeria en Islamabad in Pakistan.

In België zijn Le Grand-Hornu en Louvain-la-Neuve geplande steden. In Nederland zijn Den Helder, IJmuiden, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Almere, Lelystad, Dronten, Emmeloord en Hellevoetsluis geplande steden.[1] In Duitsland is onder meer Sennestadt een geplande stad. Een vroeg voorbeeld van een geplande stad is Elburg in Nederland, evenals de Bastides in Zuid-Frankrijk en Valletta op Malta. De nieuwe Birmaanse hoofdstad Naypyidaw is ook een voorbeeld van een nieuwe stad.

Geplande tuinstad[bewerken]

De term garden city verwijst naar het geplande stadconcept van Ebenezer Howard, die suburbane tuinsteden wilde bouwen rondom grote steden. Een Brits voorbeeld is Welwyn Garden City.

Externe link[bewerken]