Nusantara (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nusantara
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Nusantara (Indonesië)
Nusantara
Situering
Eiland Borneo
Tijdzone +8
Coördinaten 0° 51′ 0″ ZB, 116° 42′ 0″ OL
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Nusantara is de geplande hoofdstad van Indonesië. De stad zal worden gebouwd in het huidige Oost-Kalimantan, aan de oostkust van het eiland Borneo. Naar verwachting kunnen de eerste ambtenaren er in 2024 naartoe verhuizen, waarna het de nieuwe hoofdstad van Indonesië zal worden, in plaats van Jakarta. De bouwkosten zullen naar verwachting rond de 32 miljard Amerikaanse dollar bedragen.

De naam Nusantara betekent 'archipel' in het Indonesisch, en is verder te herleiden tot het Oud-Javaans.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het plan voor een nieuwe hoofdstad van Indonesië werd in 2019 bekendgemaakt door Bambang Brodjonegoro, de Minister van Nationale Ontwikkelingsplanning onder president Joko Widodo. Belangrijke motieven voor deze nieuwe hoofdstad waren de hevige verkeersontstoppingen in Jakarta, die volgens Brodjonegoro 6,8 miljard Amerikaanse dollar per jaar kostten. Een andere reden voor een nieuwe hoofdstad was het wegzakken van de grond onder Jakarta, waardoor deze stad op den duur onder water zal komen te staan.

Op 18 januari 2022 ging het Indonesische parlement akkoord met een plan om een nieuwe hoofdstad te stichten, die de naam Nusantara zou krijgen. Minister van Nationale Ontwikkelingsplanning Suharso Monoarfa, die Brodjonegoro in 2019 was opgevolgd, had die naam een dag eerder onthuld.