Politiek in Indonesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor vroegere politiek (bijvoorbeeld Soekarno) en geschiedenis, zie de geschiedenis van Indonesië
Politiek in Indonesië
Wapenschild van Indonesië
Politiek in Indonesië
Bestuurlijke indeling
Regering van Indonesië
President: Joko Widodo
Vicepresident: Jusuf Kalla
Majelis Permusyawaratan Rakyat

Politieke partijen:
Golkar · INPPAN · PBB · PDI · PKI

Verkiezingen

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Indonesië
Vergadering van de DPR (Dewan Perwakilan Rakyat)

De Indonesische politiek is sinds de reformasi erg veranderd. Tijdens het regime van generaal Soeharto waren er maar drie toegestane partijen, ten eerste de Golkar (Golongan Karya: de zogenaamde "Functionele Groepen"), ten tweede de democratische partij PDI (Partai Demokrat Indonesia: "Indonesische Democratische Partij"), en ten derde de islamitische PPP (Partai Persatuan Pembangunan: "Verenigde Ontwikkelingspartij"). Soeharto regeerde met harde hand, om zijn macht te behouden. Dit deed hij met steun van het leger, en allerlei maatschappelijke groepen. Om de Golkar-partij de meerderheid te laten behouden, kregen velen kantoorbaantjes in ruil voor hun stem op Golkar.

Politieke partijen[bewerken]

Sinds de reformasi in 1998 is Soeharto na 32 jaar afgezet, en heeft het Indonesisch staatsbestel zich razendsnel ontwikkeld van een autoritair systeem naar een meer democratisch systeem. Tegenwoordig is het monopolie op politieke partijen vrijgegeven en zetelen een tiental partijen in het parlement, waarvan de belangrijkste de Golkar, PDI-P, PKB, PPP, PAN, PD en PKJ zijn.

De politieke partijen zijn niet zoals in Nederland in te delen in de links-rechts of in progressief-conservatieve dimensie. Het meest duidelijk is het verschil tussen islamistische en nationalistische partijen. Islamistisch zijn de PKB, PPP, PBB, PKJ en nationalistisch zijn de Golkar, PDI-P, PAN en de PD. De Republiek Indonesië is geheel gebaseerd op de staatsfilosofie, de Pancasila. De Pancasila bestaat uit vijf principes. De vijf principes zijn: Geloof in één God (volgens een van de grote religies), consensusdemocratie, rechtvaardigheid, nationale eenheid en solidariteit.

Parlement[bewerken]

De wetgevende macht ligt bij het parlement: de MPR (Majelis Permusyawaratan Rakyat, wat "Beraadslagende Volksassemblee" betekent), heeft in het totaal 678 zetels. Deze is bicameraal dat wil zeggen dat het parlement bestaat uit twee kamers. De DPR (Dewan Perwakilan Rakyat), te vergelijken met de Nederlandse Tweede Kamer heeft 550 zetels en de DPD (Dewan Perwakilan Daerah), te vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer heeft 128 zetels. Beide kamers worden om de vijf jaar in directe verkiezingen verkozen.

President[bewerken]

De uitvoerende macht ligt bij de president en hij of zij wordt geassisteerd door de vicepresident. De president benoemt zijn/haar kabinet. De president werd voorheen benoemd door de MPR, maar is in 2004 voor het eerst direct gekozen door de Indonesische bevolking. Indonesië heeft een presidentieel systeem, wat betekent dat de president zeer machtig is. De huidige president is de voormalig gouverneur van Jakarta Joko Widodo (PDI-P), de vicepresident is Jusuf Kalla (Golkar Partij).

Lijst van presidenten van Indonesië

Naam Sinds Tot Partij
1. Soekarno 17 augustus 1945 12 maart 1967 Non partij
2. Soeharto 12 maart 1967 21 mei 1998 Golkar
3. Habibie 21 mei 1998 20 oktober 1999 Golkar
4. Abdurrahman Wahid (Gus Dur) 20 oktober 1999 23 juli 2001 PKB
5. Megawati Soekarnoputri 23 juli 2001 20 oktober 2004 PDI-P
6. Susilo Bambang Yudhoyono 20 oktober 2004 20 oktober 2014 PD
7. Joko Widodo 20 oktober 2014 heden PDI-P

De functie van minister-president bestaat sinds 1959 niet meer.

Justitie[bewerken]

De rechterlijke macht bestaat uit het Hoog Gerechtshof de Mahkamah Agung die de hoogste rechterlijke instantie is en het Constitutioneel hof de Mahkamah Konstitusi, die toeziet op het handhaven van de Grondwet; Plus Komisi Yudisial. Ook heeft Indonesië een Algemene Rekenkamer, de Badan Pemeriksa Keuangan, die toeziet op de financiën.

Bestuursniveaus[bewerken]

De Republiek Indonesië is, net als Nederland een eenheidsstaat wat betekent dat bijna alle belangrijke beslissingen op nationaal niveau genomen worden. Daardoor zijn de provinciale besturen van minder belang. Echter ook op provinciaal en regionaal niveau, zijn er volksvertegenwoordigingen. Op provinciaal niveau de DPRD 1 (Dewan Perwakilan Rakyat Daerah Tingkat 1) en op regionaal niveau de DPRD 2 (Dewan Perwakilan Rakyat Daerah Tingkat 2). Net als de president, worden ook de gouverneurs en regenten in 2004 voor het eerst direct verkozen. Voorheen werden zij door de president benoemd.

Het lijkt erop dat de provincies Atjeh, tegenwoordig Nanggroe Aceh Darussalam, en Papoea meer autonomie krijgen dan de andere provincies, maar dit is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Schulte Nordholt, Henk, and Gerry van Klinken (ed.), Renegotiating boundaries. Local politics in post-Suharto Indonesia, Leiden 2007 KITLV

Externe link[bewerken]