Gerard Sanderink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Sanderink
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboren 19 augustus 1948
Geboorteplaats Weerselo
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep ondernemer
Bedrijf Centric
Portaal  Portaalicoon   Economie

Gerhardus Plechelmus (Gerard) Sanderink (Weerselo, 19 augustus 1948) is een Nederlandse ondernemer en topman van het Nederlandse computerbedrijf Centric.

Sanderink is multimiljonair met een geschat vermogen van 430 miljoen euro eind 2013.[1] Het blad Quote schaarde hem in 2000 nog onder de vijftig rijkste inwoners van Nederland.

Nadat hij de mulo had doorlopen, ging hij studeren, eerst de middelbare landbouwschool in Oldenzaal en daarna voedingsmiddelentechnologie aan de HLTS in Bolsward, daarna elektrotechniek aan de Technische Hogeschool Twente in Enschede. Hij werkte als computerspecialist in de vliegtuig- en ruimtevaartbouw, de uitgeverswereld en in de industrie voor medische apparatuur, alvorens met een collega, Hans Quellhorst, in 1978 het software/detacheringsbedrijf ICT op te zetten.

Centric Holding is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande aanbieders van informatietechnologie in Nederland. Centric is eveneens actief in België, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen.

Daarnaast nam Sanderink eind 2005 het ingenieursbureau Oranjewoud over. Deze overname, waarmee rond de 45 miljoen euro gemoeid was, betaalde hij uit eigen zak. Oranjewoud heeft rond de 1.900 werknemers en vestigingen verspreid over heel Nederland. Via Oranjewoud werden meerdere bedrijven (veelal ingenieursbureaus) in Amerika, Frankrijk en Colombia overgenomen. Deze bedrijven zijn samengevoegd onder de naam Antea Group. Oranjewoud heeft als enige haar eigen unieke identiteit behouden. Eind 2010 maakte Oranjewoud bekend Strukton te hebben overgenomen.

In 2014 spannen FNV Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen een kort geding tegen Sanderink aan. Dit wegens het volgens de vakbonden niet naleven van het protocol met afspraken over werkgelegenheid, de naleving van de cao, pensioenen, topbeloningen en medezeggenschap. Die vastgelegde afspraken stammen uit 2010 na de overname van Strukton door Sanderinks Oranjewoud en hielden in dat Strukton lid zou blijven van de werkgeversorganisatie Bouwend Nederland.[2] De vakbonden verloren het kort geding: de Haagse rechtbank bepaalde dat Strukton niet opnieuw lid hoefde te worden van Bouwend Nederland.[3]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Sanderink had tot november 2018 een relatie met Brigitte van Egten.[4]