Gerardus Majella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Gerardus Majella (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Gerardus Majella.
de heilige Gerardus Majella
Gerardus Majella zoals hij gebruikelijk wordt afgebeeld: gekleed in een soutane en zijn ogen gericht op een crucifix dat hij in zijn handen houdt.
Geboren 23 april 1726 te Muro Lucano
Gestorven 16 oktober 1755 te Materdomini
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Zaligverklaring 1893 door paus Leo XIII
Heiligverklaring 1904 door paus Pius X
Naamdag 16 oktober
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Gerardus Majella, oorspr. Gerardo Maiella (Muro Lucano, 23 april 1726Caposele, 16 oktober 1755) is een rooms-katholieke heilige. Zijn naamdag is 16 oktober.

Majella werd in 1726 in Muro Lucano, nabij Napels, geboren als zoon van een kleermaker. In 1749 meldde hij zich bij de redemptoristen als lekenbroeder. Hier vervulde hij zonder tegenspraak eenvoudig werk. Hij werd bekend om het geduld waarmee hij beledigingen en pijnigingen onderging en om zijn liefdadigheidswerk.

Gerardus Majella had tijdens zijn leven vele visioenen. Verder staan verscheidene bovennatuurlijke verschijnselen, zoals genezingen, bilocatie (aanwezigheid op meerdere plaatsen tegelijkertijd), helderziendheid, profetieën en broodvermenigvuldigingen op zijn naam. Gerardus overleed in 1755 op 29-jarige leeftijd aan tuberculose in Caposele in Zuid-Italië.

Gerardus Majella is de patroonheilige van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Hij werd in 1893 door paus Leo XIII zalig verklaard en in 1904 heilig verklaard door paus Pius X. Een aan hem gewijd Nederlands bedevaartsoord is het redemptoristenklooster van Wittem. In Overdinkel en het Drentse Barger-Oosterveld vindt elk jaar een processie ter ere van Gerardus Majella plaats. In Barger-Oosterveld is dat op de laatste zondag vóór het feest van Petrus en Paulus (29 juni).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]