Soutane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kardinaal Ratzinger

Een soutane of toga (toog) is een lang priesterkleed met nauwe mouwen en een rij knoopjes van de hals tot de voeten, gedragen door katholieke geestelijken. De soutane reikt meestal tot enkele centimeters boven de schoenen en sluit bij de hals met de priesterboord. De soutane heeft doorgaans 33 knopen als een verwijzing naar de 33 jaren die Jezus Christus op aarde doorbracht. Sommige geestelijken zijn echter zo groot of juist klein, dat hun soutane meer of minder knopen moet bevatten. De meeste soutanes worden echter zo gemaakt dat ze altijd 33 knopen hebben. Sinds de invoering van de clergyman-kleding in 1962 worden soutanes minder gedragen door geestelijken.

De soutane komt voor als:

  1. Dagelijkse kleding: dit is een zwarte soutane, waarvan de knopen en knoopsgaten de kleuren zwart, paars en rood kunnen hebben, afhankelijk van de rang van de geestelijke. In deze kleding wordt géén liturgie gevierd. Het is de dagelijkse kleding van de geestelijke, hoewel vanaf 1962 al maar meer de clergyman wordt gedragen, of zelfs burgerkleding.
  2. Koorkleding: dit is een volledig zwarte, paarse of rode soutane, aangevuld met een superplie. Deze wordt gedragen tijdens de eredienst als de betreffende geestelijke niet (con)celebreert, of bij plechtige bijeenkomsten, zoals bij de paus.

Vaak wordt de soutane in combinatie met de bonnet en of pileolus gedragen. Bij de soutane wordt vaak een sjerp gedragen. De kleur van de sjerp hoeft niet overeen te komen met de kleur van de soutane.

Ook wordt er een soutane (toog) gedragen door bepaalde lekenfunctionarissen in de kerk zoals; Misdienaars (zwart of rood met superplie) en kosters (zwart).

Kleuren van soutanes[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Cassocks.