Solideo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een solideo, pileolus of Zucchetto is een klein zijden hoofddeksel in de vorm van een bolkap. Het wordt door katholieke prelaten onder de baret of (door bisschoppen en abten) - gedurende de liturgie - onder de mijter op de kruin gedragen. Andere benamingen zijn kalot of solideetje. De benaming Soli Deo (lett. alleen voor God) ontstond, omdat dit hoofddeksel door de bisschop enkel wordt afgenomen voor het Eucharistisch gebed, waarin de Consecratie plaatsvindt en volgens katholieken Gods substantiële aanwezigheid onder de mensen komt.

Kleur[bewerken]

Bij de paus is de pileolus wit, bij kardinalen rood, bij bisschoppen, prelaten en abten 'nullius' paars en voor de overige priesters zwart. Ook voor de norbertijnen, ook wel witheren genaamd vanwege hun wit habijt, is de kleur wit. Een paarse pileolus maakt deel uit van de pontificalia.

Memorabilia[bewerken]

Het is de traditie dat katholieke prelaten hun pileolus als souvenir wegschenken aan katholieke seminaries. Ook de paus kan zijn pileolus als geschenk geven, vaak worden deze dan geruild. Paus Fransiscus deed dit recent op het St-Pietersplein met een seminarist van Providence College [1] en tijdens een audiëntie [2], en Paus Benedictus schonk een van zijn exemplaren aan een Mexicaanse delegatie [3]. Deze exemplaren worden dan vaak bewaard met een authenticiteitscertificaat, of zegel van de bisschop. Als de prelaat heilig wordt verklaard, dan wordt de gebruikte zuchetto een reliek, na de dood van de drager [4].

Zie ook[bewerken]