Philippicollectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dieter Philippi met zijn eerste verzamelstuk, een kardinaalsbiretta uit rode zijde met moiré-effect

De Philippicollectie is een verzameling hoofddeksels uit geloof, religie en spiritualiteit in Kirkel in het Duitse Saarland. De collectie is alleen op afspraak te bezichtigen.


Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Verzamelstukken uit de Philippicollectie
Gouden pectoraalkoord – Door de paus gedragen in de Rooms-Katholieke Kerk

De Philippicollectie is een door de ondernemer Dieter Philippi uit Saarbrücken, directielid van een telecommunicatieonderneming, samengebrachte privéverzameling.

Het zwaartepunt van de collectie wordt gevormd door meer dan vijfhonderd hoofddeksels uit christendom, islam, jodendom, caodaïsme, shintoïsme, boeddhisme, sikhisme, vrije kerken, soefisme, wederdopers en overige geloofsgemeenschappen.

Hierbij komen nog meer dan honderd voorwerpen uit het klerikale en kerkelijke leven, zoals bijvoorbeeld de schoenen van de paus, pontificale handschoenen, pallia, pectoraalkruizen, bisschopsringen, pauselijk porselein, soutanebanden, kardinaalssjalen en nog veel meer.

Daarnaast bevat de collectie 52 pectoraalkoorden, deels zeer arbeidsintensief handgemaakt uit passement. Aan deze pectoraalkoorden worden in de Rooms-Katholieke Kerk door de paus, de kardinalen, de bisschoppen en de abten hun borstkruizen (pectorale) gedragen.

Rang en stand[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk hadden hoofddeksels een beschermende functie. In de loop der tijd kwam hier een onderscheidende functie bij: Aan de hand van hun hoofdbedekking werden mensen gekenmerkt naar afkomst, stand, beroep, gemeenschap en hiërarchie. Daarbij kwam vaak ook een sierfunctie.

Een blik in de wereld van de hoeden wordt geboden door de groep van religieuze en geestelijke hoofddeksels. Gedragen door de representanten en waardigheidsbekleders van hun tijd, maken zij de ingewijde betrokkenheid en rang zichtbaar. Bij veel hoofddeksels komt hierbij een sier- en imponeerfunctie, wanneer zij gemaakt zijn uit dure, zeldzame of hoogwaardige materialen, of wanneer bij de vervaardiging edelmetalen of edelstenen verwerkt zijn. De beschermende functie is daarbij van ondergeschikt belang.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oktober 2010 tot juli 2011: Een klein deel van de collectie wordt gepresenteerd door het Deutsche Hygiene-Museum, Dresden in de tentoonstelling Kraftwerk Religion.
  • Maart tot april 2011: Sparkasse Saarbrücken, in het hoofdkantoor aan de Neumarkt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2009 Dieter Philippi: Sammlung Philippi – Kopfbedeckungen in Glaube, Religion und Spiritualität (Philippicollectie - Hoofddeksels in geloof, religie en spiritualiteit), St. Benno Verlag, Leipzig, ISBN 978-3-7462-2800-6
  • 2008 Alexander Smalotczyk: Vatikanistan - Eine Entdeckungsreise durch den kleinsten Staat der Welt (Vatikanistan - Een ontdekkingsreis door de kleinste staat ter wereld), Wilhelm Heyne Verlag, München, 2008, ISBN 978-3-453-15434-6

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Collection of Dieter Philippi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.