Solideo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pileolus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zwarte zuchetto
Nieuwe bisschop ontvangt paarse zuchetto

Een solideo, pileolus of zucchetto is een klein zijden hoofddeksel in de vorm van een bolkap. Het wordt door katholieke prelaten onder de baret of (door bisschoppen en abten) - gedurende de liturgie - onder de mijter op de kruin gedragen. Andere benamingen zijn 'kalot' of 'solideetje'. De benaming 'soli deo' (lett. alleen voor God) ontstond, omdat dit hoofddeksel door de bisschop enkel wordt afgenomen voor het eucharistisch gebed, waarin de consecratie plaatsvindt en volgens katholieken Gods substantiële aanwezigheid onder de mensen komt.

Kleur[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de paus is de pileolus wit, bij kardinalen rood, bij bisschoppen, prelaten en abten 'nullius' paars en voor de overige priesters zwart. Ook voor de norbertijnen, ook wel witheren genaamd vanwege hun wit habijt, is de kleur wit[1]. Een paarse pileolus maakt deel uit van de pontificalia.

Memorabilia[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de traditie dat katholieke prelaten hun pileolus als souvenir wegschenken aan katholieke seminaries. Ook de paus kan zijn pileolus als geschenk geven, vaak wordt deze dan geruild. Paus Franciscus deed dit in 2013 op het St-Pietersplein met een seminarist van Providence College[2] en tijdens een audiëntie,[3] en Paus Benedictus schonk in 2010 een van zijn exemplaren aan een Mexicaanse delegatie.[4] Deze exemplaren worden dan vaak bewaard met een authenticiteitscertificaat, of zegel van de bisschop. Als de prelaat heilig wordt verklaard, dan wordt de gebruikte zuchetto een reliek, na de dood van de drager.[5]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zucchetto van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.