Gerrit Lamberts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Prinsenhof (Amsterdam) door Gerrit Lamberts (1820)
Beursplein Amsterdam

Gerrit Lamberts (Amsterdam, 19 oktober 1776 -- aldaar, 16 april 1850) was een Amsterdams tekenaar in de eerste helft van van de 19de eeuw, en een van de belangrijkste chroniqueurs in beeld van het gewone Amsterdam van die dagen.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk verdiende hij zijn geld als papierverkoper. In 1800 kreeg hij een functie op het Stadhuis op de Dam als klerk. In 1805 trad hij in het huwelijk, maar zijn vrouw stierf vier jaar later. In 1809 werd hij toegelaten tot Felix Meritis. Rond 1810 begon hij topografische tekeningen te maken, die hij verkocht aan verzamelaars. Vooral de stillere buurten, de binnenplaatsen en achtergrachtjes waren zijn onderwerp.

Verzamelaars en atlas[bewerken | brontekst bewerken]

Verzamelaars kochten in die tijd graag prenten van stadsdelen en hun geschiedenis die ze verzamelden in een "atlas". De zogenaamde Atlas Splitgerber is in het bezit van het stadsarchief van Amsterdam.[1] In 1824 werd hij benoemd in het Trippenhuis, toen nog Rijksmuseum, en begon zelf te verzamelen. Hij woonde in zijn laatste jaren in het Trippenhuis en is van daaruit begraven.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gerrit Lamberts op Wikimedia Commons.