Gestippeld schriftmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gestippeld schriftmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Arthoniomycetes
Orde:Arthoniales
Familie:Opegraphaceae
Geslacht:Opegrapha
Soort
Opegrapha vermicellifera
(J. Kunze) J.R. Laundon (1963)
Synoniemen

Opegrapha fuscella
Segestrella vermicellifera

Gestippeld schriftmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het gestippeld schriftmos (Opegrapha vermicellifera) is een schriftmos behorend tot de familie Opegraphaceae. Het groeit op bomen. Hij komt vaak voor op vrij droge boomschors in bossen en vochtige bossen. Het leeft in symbiose met de alg Trentepohlia.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het thallus is crustose, tot 8-12 cm doorsnede en lichtgrijs, grijs-witachtig of grijs-oker van kleur. Krassen op het thallus veroorzaken oranje strepen. Het thallus heeft de volgende kenmerkende kleurreacties: K-, C-, KC-, P-, UV-.


De lirellae (apothecia) zien er uit als schrifttekens. Ze zijn beperkt tot beperkte gebieden op het thallus en hebben een breedte van 0,1-0,15 mm. Asci zijn achtsporig en meten 60-75 × 12-15 µm. De sporen zijn 4-7-septaat, hyaliene, zeer langwerpige met spitse uiteinden en kleurloos en meten 15-25(-30) × 3-4 µm. Het hymenium is 50-60 µm hoog en kleurt geelachtig met jodium.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het gestippeld schriftmos komt voor in Europa.[1] In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het staat is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.