Getraliede schallebijter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Getraliede schallebijter
Getraliede schallebijter
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Carabidae (Loopkevers)
Geslacht: Carabus (Schallebijters)
Soort
Carabus clatratus
Linnaeus, 1761
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De getraliede schallebijter (Carabus clatratus)[1] is een kever die behoort tot de familie loopkevers (Carabidae).

Beschrijving[bewerken]

De kleur is koperbruin, met een groenblauwe metaal-achtige glans over het hele lichaam. De forse loopkever bereikt een lengte van 20 tot 35 millimeter en is te herkennen aan het patroon van 5 kam-achtige plooien met tussen iedere kam een rij grove putten in de lengte. De kleur van deze putten neigt meer naar bruin of rood. De poten en tasters zijn sprieterig, de dekschilden zijn ovaal van vorm, het halsschild is breed.

Algemeen[bewerken]

De getraliede schallebijter is niet algemeen in Nederland, en komt vooral voor in vochtige plaatsen als grasland, heide en veengebieden. Het voedsel bestaat zoals alle loopkevers uit slakken, insecten en andere ongewervelden maar ook wel aas. De wormachtige maar behaarde larve is meer carnivoor.

Deze soort werd aangetroffen op het veenlijk van Exloërmond, wat erop duidde dat de kever, die actief is van april tot augustus, gedurende deze tijd het aas gevonden heeft. In combinatie met het aantreffen van bepaalde zaden in de maag is hierdoor meer bekend geworden over de omstandigheden omtrent de dood van het veenlijk.

Referentie[bewerken]

  1. Turin, H. (2000), De Nederlandse Loopkevers: 153, vermeldt "Carabus clathratus auct." als alternatieve spelling, wat betekent dat deze spellingswijze door verschillende auteurs wordt toegepast maar onjuist is. De naam is door Linnaeus (1761), Fauna Suecica, ed. 2: 218, als "Carabus clatratus" gepubliceerd.