Naar inhoud springen

Gevlekt wilgenhaantje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Koning van Katoren (overleg | bijdragen) op 28 feb 2019 om 00:15. (typefoutje: enigs-zins (met sz))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gevlekt wilgenhaantje
Chrysomela vigintipunctata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Chrysomelidae (Bladhaantjes)
Geslacht:Chrysomela (Goudhaantjes)
Soort
Chrysomela vigintipunctata
Scopoli, 1763
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gevlekt wilgenhaantje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het gevlekt wilgenhaantje of twintigstippelig wilgenhaantje (Chrysomela vigintipunctata) is een keversoort uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1763 door Scopoli. [1]

Uiterlijk

De kever kan 6.5 tot 9 mm lang worden en heeft tien vlekken op elk dekschild. De kleur van de dekschilden kan grijswit, geel of rood zijn en in sommige gevallen kan hij daardoor enigszins op een lieveheersbeestje lijken. De kevers zijn echter meestal iets groter en hebben langwerpige zwarte vlekken. De kop, de sprieten en de pootjes zijn zwart. Het halsschild is ook zwart met meestal gekleurde randen in dezelfde kleur als het dekschild.

Leefwijze

De kevers en hun larven kunnen van augustus tot april worden waargenomen op loofbomen in bossen en langs het water, zoals Berk, Populier en voornamelijk op Wilgensoorten. Zowel de volwassen dieren als de larven eten van de bladeren en laten alleen de nerven over.

Leefgebied

De soort komt voor in het midden van Europa tot in het oosten van Rusland, Mongolie en Japan. In Nederland komt de soort algemeen voor waar de waardplanten groeien, in de buurt van water.

Afbeeldingen