Gezaagde zee-eik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gezaagde zee-eik
Gezaagde zee-eik
Taxonomische indeling
Rijk:Protista
Stam:Phaeophyta
Klasse:Phaeophyceae
Orde:Fucales
Familie:Fucaceae
Geslacht:Fucus
Soort
Fucus serratus
L.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gezaagde zee-eik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gezaagde zee-eik (Fucus serratus) is een bruinwier.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Dit wier kan ongeveer 30 tot 50 cm lang worden. Gezaagde zee-eik vertoont een middenrib maar geen gasblazen. Het thallus vertoont een kenmerkende gezaagde rand.

Kleur[bewerken | brontekst bewerken]

De gezaagde zee-eik is olijfbruin. Naar de toppen met de voortplantingsorganen toe, is het wier wat lichter en minder groen. De mannelijke planten zijn meer oranje.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De voortplanting is geslachtelijke en ongeslachtelijk. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. In tegenstelling tot andere soorten van het geslacht Fucus, is het voortplantingsgedeelte naar de top van de takken toe niet sterk gezwollen en omringd door een, eveneens gezaagde, smalle rand.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De gezaagde zee-eik vormt een aparte band op rotssubstraat, laag in het intergetijdengebied. Het vormt een vegetatieband onder blaaswier (Fucus vesiculosus) of knotswier (Ascophyllum nodosum) en boven suikerwier (Laminaria). De exemplaren die aan de branding zijn blootgesteld hebben smallere bandvormige delen dan deze die langs beschutte kusten voorkomen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de Gezaagde zee-eik tamelijk algemeen tot zeer algemeen voor in Zeeland, de Hollandse kust en de Waddenzee.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]