Naar inhoud springen

Gij zult niet doden (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 5 apr 2016 om 20:39. (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: tenslotte → ten slotte met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Krótki film o zabijaniu
Regie Krzysztof Kieślowski
Scenario Krzysztof Kieślowsk
Krzysztof Piesiewicz
Muziek Zbigniew Preisner
Montage Ewa Smal
Cinematografie Slawomir Idziak
Première 1988
Speelduur 85 minuten
Taal Pools
Land Vlag van Polen Polen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gij zult niet doden (Pools: Krótki film o zabijaniu, letterlijk: korte film over doden) is een Poolse film uit 1988 van regisseur Krzysztof Kieślowski. Het is de tot bioscooplengte uitgebreide versie van een televisiefilm uit de reeks Dekalog.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film toont drie personages: een brutale taxichauffeur die er genoegen in vindt om zijn medemensen te treiteren, een zwervende jongeman die de tijd doodt met vandalisme, en een net afgestudeerde jurist die aan zijn advocatencarrière begint. De zwerver stapt in de taxi en laat hem naar een verlaten landweg rijden, waar hij de chauffeur tracht om te brengen door wurging, en hem ten slotte de schedel inslaat met een steen. Na zijn arrestatie krijgt hij de advocaat als raadsman. Zijn kansen in het proces zijn echter nihil door de verpletterende bewijslast en het gebrek aan ervaring van de advocaat. De zwerver wordt ter dood veroordeeld en opgehangen.

Rolverdeling

  • Miroslaw Baka: zwerver
  • Krzysztof Globisz: advocaat
  • Jan Tesarz: taxichauffeur

Ontvangst en prijzen

De film brengt op een kille wijze zowel de moord op de taxichauffeur als de voltrekking van de doodstraf in beeld. Dit beroerde zozeer de gemoederen in Polen dat alle geplande executies vanaf 1989 werden opgeschort, tot de doodstraf er in 1998 formeel werd afgeschaft.

De film won de prijs van de jury op het Filmfestival van Cannes en de prijs voor beste Europese film in 1988.