Giorgio Basta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giorgio Basta
Giorgio-basta.jpg
Algemene informatie
Geboren Rocca (Roccaforzata), Koninkrijk Napels, Italië, 1544
Overleden Praag, 1607
Nationaliteit Italiaan
Overig
Religie Christen

Giorgio Basta, graaf van Huszt (1544-1607) was een Italiaanse generaal van Arbëreshë (Albaanse) afkomst. Hij was in dienst van keizer Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk om Habsburgse troepen te commanderen in de Lange Oorlog van 1591-1606 en later om Transsylvanië te beheren als keizerlijke vazal (1601-1606) om het katholieke geloof opnieuw als dominante religie in te voeren in Transsylvanië.

Biografie[bewerken]

Op zijn bevel werd zijn bondgenoot Michaël de Dappere, de vroegere heerser van Transsylvanië, Walachije en Moldavië vermoord bij het Keresztesmező-kamp, vlak bij Câmpia Turzii, omdat Basta hem een passieveling vond. Deze gebeurtenis vond plaats op 9 augustus 1601, slechts enkele dagen nadat ze samen een overwinning behaalden in de Slag van Goroszló.

Gedurende zijn vrij korte periode van heerschappij over Transsylvanië probeerde Basta het protestantisme uit te roeien. Calvinistische Hongaren, Szeklers, Vlachen, Serviërs en lutheraanse Saksen werden volgens pauselijk beleid blootgesteld aan iedere vorm van misbruik. Na vele jaren van oorlogvoering en een meedogenloos regime werd Transsylvanië door honger en plagen getroffen. In 1604 won Basta tweemaal tegen de troepen van István Bocskai die probeerde zijn heerschappij over Transsylvanië over te nemen. Het Verdrag van Wenen (1606) bepaalde dat hij moest terugtreden in het voordeel István Bocskai.

Na zijn ervaringen met oorlogvoering in Oost-Europa ging hij naar Praag en stierf daar. Basta schreef verschillende militaire handleidingen, waaronder het bekendste Il maestro di campo generale (Venetië, 1606), en zijn nagelaten werk Il governo della cavalleria leggiera (Venetië 1612).

Galerij[bewerken]