Giovanni Battista Cima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cima: Madonna en kind met de heilige Hiëronymus en de heilige Johannes, circa 1500.

Giovanni Battista Cima, ook wel genaamd Cima da Conegliano (Conegliano, circa 1460 – aldaar, 5 februari 1517-1518), was een Italiaans kunstschilder uit de renaissance. Hij wordt gerekend tot de Venetiaanse School.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Cima was de zoon van een linnenscherer. Over zijn leven zijn slechts een beperkt aantal gegevens bekend, merendeels afgeleid uit zijn werken. Hij werkte voornamelijk in Venetië, waar hij tussen 1489 en 1515 werken signeerde. Tussen 1500 en 1515 werkte hij echter ook voor opdrachtgevers uit Bologna en Parma.

Cima was een productief schilder. Zijn stijl lijkt beïnvloed door Bartolomeo Montagna, Giovanni Bellini en Antonello da Messina. Hij maakte vooral altaarstukken, polyptieken, religieuze en mythologische genrewerken, madonna's en portretten. Zijn werk kenmerkt zich door een verfijnde techniek, veel details (met name ook in de landschappen op de achtergrond van veel van zijn werken) en een intens kleurgebruik, met veel aandacht voor atmosfeer. Hij wordt gerekend tot de Venetiaanse school.

Veel van zijn werken zijn te zien in Venetië (onder andere in de Madonna dell'Orto en de Gallerie dell'Accademia), maar ook in tal van andere grote musea doorheen de wereld, waaronder de Hermitage in Sint-Petersburg, het Louvre te Parijs en de National Gallery te Londen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • P. Humfrey, Cima da Conegliano, Cambridge University Press, Cambridge 1983
  • L. Menegazzi, Cima da Conegliano, Canova edizioni, Treviso 1981

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cima da Conegliano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.