Giovanni Messe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giovanni Messe
Generaal Giovanni Messe, 1940
Geboren 10 december 1883
Mesagne, Apulië, Koninkrijk Italië
Overleden 18 december 1968
Rome, Lazio, Italië
Land/zijde Flag of Italy (1861–1946).svg Koninkrijk Italië
Onderdeel Flag of Italy (1860).svg Koninklijk Italiaans Leger
Dienstjaren 1901 - 1946
Rang Rank insignia of maresciallo d'Italia of the Italian Army (1940).png Maarschalk van Italië
(Maresciallo d'Italia)
Eenheid Infanterie[1]
84º Reggimento fanteria "Venezia"
Bevel Panzer Leger Afrika
Slagen/oorlogen Italiaans-Turkse Oorlog

Eerste Wereldoorlog


Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog


Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie onderscheidingen
Ander werk Senator
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Giovanni Messe (Mesagne, 10 december 1883 - Rome, 18 december 1968) was een Italiaanse generaal, politicus en veldmaarschalk.

Militaire carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Messe nam in 1901 vrijwillig dienst in het leger van het Koninkrijk Italië. Als onderofficier vocht hij in de omgeving van Tripoli tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog. In 1915 werd hij bevorderd tot kapitein en keerde hij terug naar Italië, waar hij deelnam aan de strijd aan het Italiaanse front. Na de Eerste Wereldoorlog nam de carrière van Messe een vogelvlucht: in 1923 werd hij veldadjudant van koning Victor Emanuel III, in 1927 werd hij kolonel en in 1935 werd hij brigadegeneraal. In datzelfde jaar leverde hij een succesvolle bijdrage aan de verovering van Ethiopië, wat hem de rang van generaal-majoor opleverde.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Messe had tijdens de Grieks-Italiaanse Oorlog (1940-1941) de leiding over een legerkorps waarmee hij enkele successen boekte tegen de Griekse bevelhebber Alexandros Papagos. De oorlog draaide voor Italië echter uit op een fiasco en pas na de tussenkomst van nazi-Duitsland kon Griekenland worden verslagen.

In de zomer van 1941 werd Messe commandant van het Corpo di Spedizione Italiano in Russia, de Italiaanse strijdkrachten die deelnamen aan Operatie Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Een jaar later werd Messe vervangen door Italo Gariboldi. Tegen die tijd vochten er ongeveer 200.000 Italianen aan het oostfront.

In februari 1943 werd Messe gestationeerd in Tunesië waar hij het bevel kreeg over het 1ste Italiaanse Leger, dat deel uitmaakte van de Heeresgruppe Afrika onder leiding van Erwin Rommel. Hij werd ook gouverneur van de kolonie Italiaans-Libië die echter al grotendeels was veroverd door de geallieerden. Op 12 mei werd hij nog door Benito Mussolini bevorderd tot Veldmaarschalk van Italië, maar hij kon niet meer voorkomen dat de laatste troepen van de asmogendheden in Noord-Afrika zich de volgende dag over moesten geven. Messe werd vervolgens gevangengenomen door de geallieerden. Na de wapenstilstand tussen Italië en de geallieerden in september 1943 werd hij weer vrijgelaten. Net als veel andere koningsgezinde officieren sloot hij zich aan bij de Italiaanse troepen die tot het einde van de oorlog samen met de geallieerden tegen nazi-Duitsland vochten.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1946 ging Messe na 45 dienstjaren met pensioen. Hij schreef in de daaropvolgende jaren een boek over de Italiaanse strijd aan het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog (La Guerra al Fronte Russo) en een boek over de strijd in Tunesië (Come finì la guerra in Africa. La "Prima Armata" italiana in Tunisia). Hij werd in 1953 senator namens de monarchistische Partito Democratico Italiano di Unità Monarchica. Daarnaast zou hij tot zijn dood voorzitter zijn van de Italiaanse veteranenorganisatie. Messe overleed in 1968 op 85-jarige leeftijd.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]