Giselbert van Loon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giselbert van Loon
ca. 980 - ca. 1045
Graaf van Loon
Periode 1016-1045
Voorganger Arnold I van Loon 974-1016
Opvolger Emmo
Vader Lodewijk van Haspinga

Giselbert van Loon (ca. 980 - ca. 1045) was de eerste graaf van het graafschap Loon dat een leen was van het graafschap Haspinga.

Biografie[bewerken]

Hij was graaf tot 1046 gezien hij alleszins vóór 18 mei 1046 is overleden. Giselbert nam het initiatief om in Borgloon, het eerste centrum van het graafschap, een burcht te bouwen. De burcht was een motte op een heuvel, met een zaal en een kapel in de voorhof, die voorhof vormt de kern van het latere stadje Borgloon. Het kasteel zelf is verwoest en de motteheuvel is in de 19e eeuw afgegraven.

Giselbert was een zoon van Lodewijk van Haspinga en de kleizoon van Rudolf II van Haspinga, uit wie de graven van Loon gezegd worden af te stammen. Samen met zijn broer Reinier werden zij in 966 door de Keizer afgezet. Na een tussen bestuur van Berenger van Namen Graaf van Lommengau deze gehuwd was met Symphorienne , de dochter van Reinier I van Henegouwen, werd deze opgevolgd door zijn neef Adalbert I van Namen. Adelbert I werd opgevolgd door zijn zoon Robrecht I die in 974 zonder zonen was overleden. Arnold van Loon verkreeg deze opnieuw in 974 en nadien werd hij in 1016 opgevolgd door Gijsbert (Giselbert), de zoon van Lodewijk.[1] Toen zijn broer Arnulf van Haspinga Haspinga aan het prinsbisdom Luik schonk werd Loon, als leen van Haspinga, ook een leen van Luik. Waarschijnlijk heeft hun broer Balderik, die prins-bisschop van Luik was van 1008 tot 1018, een rol gespeeld bij de afstand van Haspinga aan Luik.

Giselbert was op het eind van zijn leven voogd over de goederen van de Sint-Jacobsabdij in Luik, die gesticht was door zijn broer Balderik.

Giselbert werd opgevolgd door zijn/Arnulfs zoon Emmo en mogelijk Otto die samen het graafschap als een condominium bestuurden. Giselbert was gehuwd met Erlande van Geldenaken en hadden de volgende kinderen:

  • Emmo (? - 17 januari 1078), graaf van Loon
  • Otto (? - 1101), graaf van Duras
  • Herman van Gronsveld heer van Gruelsveld en graaf van de Neder-Maasgau uit zijn nageslacht komen de heren van Gronsveld uit het huis Gronsveld.