Overleg:Giselbert van Loon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hallo, Tussen Rodolf en Giselbert zou nog Lodewijk zitten een broer van Arnold I! Mijn vraag heeft de Heer Baerten in 1969 dit onderstaande over het hoofd gezien of is deze oude stelling verworpen cq verbeterd. In mijn genealogie zou hij er in moeten gezien de tijdspan.

Rudolf de eerst bekende graaf van Haspengouw, uit wie de graven van Loon gezegd worden af te stammen, werd in 966 afgezet. Na een tussen bestuur van een zekere Berenger deze opgevolgd werd door zijn zoon Robrecht I die in 974 zonder zonen was overleden. Arnold I van Haspemgouw verkrijgt deze al in 974 had en dat hij in ca.1016 was overleden. Nadien werd hij in 1016 weer opgevolgd door Gijsbert (Giselbert) de zoon van Lodewijk een broer van Arnold I. Een andere zoon van een Lodewijk, Balderik geheten , was bisschop van Luik. In de Maasgou vindt men in 908 ook een Albuinus en Rudolfus in 966. Nederlands Familie-Archief BEWERKT DOOR A. A. VORSTERMAN VAN OYEN EN G. J. HONIG. GENEALOGISCHE BIJDRAGEN. A. J. C. Kremei\ -Hattuairie. 'SGRAYENHAQE , GENEALOGISCH-HERALDISCH ARCHIEF, 1887.Gerdevries (overleg) 27 feb 2013 13:07 (CET)

wat hyperlinkjes toegevoegd. Volgens mij zijn er wat inconsistenties: ofwel in het genealogisch heraldisch archief of misschien ook wel in een of meer van de wikipedia artikelen. Waarschijnlijk in beide. Mvg JRB (overleg) 27 feb 2013 20:09 (CET)

Zie; http://archive.org/stream/hattuariedeoors00kremgoog/hattuariedeoors00kremgoog_djvu.txt Opmerking; wel de foutjes eruit filteren.

  • Er zijn meerdere documenten, maar veel zijn vervalst, en de rest zeggen niets over Loon (of Borgloon).
  • Er is maar één middeleeuws document dat Gislebert zijn vader noemt, en dat is de veel-latergeschrijven 3rde continuatie van de kroniek van de abdij van Sint-Truiden. Het noemt hem "Otto". Eigenlijk kunnen wij niet zeker zijn over zijn naam, maar Lodewijk zou heel onwaarschijnlijk zijn. "Lodewijk" komt van Placentius, en was al in de negentiende eeuw verworpen.Andrew Lancaster (overleg) 10 jun 2021 23:24 (CEST)