Giwat Sjmoeël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Giwat Sjmoeël
גִּבְעַת שְׁמוּאֵל
Stad in Israël Vlag van Israël
Vlag van Giwat Sjmoeël
Giwat Sjmoeël (Israël)
Giwat Sjmoeël
Situering
District (mechoz) Centrum
Coördinaten 32° 5′ NB, 34° 51′ OL
Algemeen
Inwoners
(2016)
25.544
Portaal  Portaalicoon   Israël

Giwat Sjmoeël (Hebreeuws: גִּבְעַת שְׁמוּאֵל) is een Israëlische stad in het district Centrum. De plaats wordt omgeven door de grotere steden Ramat Gan, Benee Brak, Kirjat Ono en Petach Tikwa. Giwat Sjmoeël maakt deel uit van de agglomeratie Goesj Dan, die het stedelijk gebied rond Tel Aviv omvat.

De naam Giwat Sjmoeël betekent letterlijk ´Samuëls heuvel´.

Giwat Sjmoeël

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd in 1942 gesticht door een groep immigranten uit Roemenië onder leiding van Samuel Pineles, een voorvechter van de zionistische beweging in Roemenië. In de eerste jaren ontving de stad veel Joodse immigranten uit Marokko. In 1949 werd Giwat Sjmoeël een zelfstandige gemeente. De afgelopen decennia nam het inwonertal sterk toe; tussen 1998 en 2005 verdubbelde het aantal bewoners van Giwat Sjmoeël.

In het verleden is gediscussieerd over een fusie met buurgemeente Petach Tikwa. Sinds Giwat Sjmoeël in 2007 door het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken de stadsstatus kreeg, staat een gemeentelijke fusie niet meer op de agenda.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Giwat Sjmoeël had in 2016 een inwonertal van 25.544[1]. De bevolkingssamenstelling is in etnisch en sociaal opzicht heterogeen.

Vanwege het beperkte aantal arbeidsplaatsen in Giwat Sjmoeël, pendelen veel inwoners naar Tel Aviv voor hun werk.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]