Gjorge Ivanov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gjorge Ivanov
Ѓорге Иванов.jpg
Geboren 2 mei 1960
Valandovo
Politieke partij partijloos
President van Noord-Macedonië
Huidige functie
Aangetreden 12 mei 2009
Premier Nikola Gruevski
Voorganger Branko Crvenkovski
Portaal:  Politiek

Gjorge Ivanov (Macedonisch: Ѓорге Иванов; Valandovo, 2 mei 1960) is de huidige president van Noord-Macedonië.

Opleiding[bewerken]

Hij studeerde politicologie aan de Sint-Cyrillus en Sint-Methodius Universiteit in Skopje. Na zijn studie werd hij gasthoogleraar aan de Universiteit van Athene. Vanaf 2008 is hij fulltime professor aan de universiteit in Skopje.

Politieke carrière[bewerken]

Ivanov is vanaf zijn jeugd politiek actief. Tot het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren 90, was hij lid van de jongerenorganisatie van de Joegoslavische Communistenbond. Hoewel hij sinds het ontstaan van de Republiek Macedonië geen lid meer is van een politieke partij, werd hij namens de conservatieve VMRO-DPMNE voorgedragen als kandidaat bij de presidentsverkiezingen in 2009. In zijn campagne legde Ivanov de nadruk op de verhouding tussen zijn land en Griekenland. Hij wilde een einde maken aan het langlopende conflict over de naam van het land.

Na twee stemrondes werd Ivanov gekozen tot president van Macedonië. Een dag na zijn verkiezing bevestigde Ivanov zijn voornemen om zo snel mogelijk een afspraak te maken met zijn Griekse ambtsgenoot, Karolos Papoulias. Andere speerpunten zijn het lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie en de economie. Na zijn aantreden beloofde Ivanov dat hij ook etnische Albanezen in zijn regering zou opnemen.

Privé[bewerken]

Ivanov is getrouwd met Maja Ivanova. Samen hebben zij een zoon.

Voorganger:
Branko Crvenkovski
President van Noord-Macedonië
2009–heden
Opvolger:
zittend