Nikola Gruevski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikola Gruevski

Nikola Gruevski (Macedonisch: Никола Груевски; Skopje, 31 augustus 1970) was van 27 augustus 2006 tot en met 18 januari 2016 premier van Macedonië. Tevens was hij van 2003 tot 2017 leider van de conservatief-christelijke partij VMRO-DPMNE.

Gruevski studeerde economie aan de Sint-Cyrillus en Sint-Methodius Universiteit. Na zijn studie werkte hij voor een bank. Tussen 1998 en 2002 was Gruevski minister van Financiën in het kabinet Georgievski.

Op 1 juni 2008 won zijn partij de Macedonische parlementsverkiezingen. Gruevski vormde een coalitie met de Democratische Unie voor Integratie.

In 2014 onthulden de leden van de geheime diensten duizenden documenten over het aftappen van duizenden Macedoniërs door de jaren heen: politieke tegenstanders, magistraten, journalisten, overheidspersoneel, enz. Deze documenten onthullen ook de omvang van de corruptie, de invloed van de regering op aanklagers, rechters en de media, afpersing in het bedrijfsleven, politieke arrestaties, verkiezingsfraude en pogingen om een moord te verhullen.[1] In januari 2016 moest Gruevski aftreden, en in 2017 verloor hij ook zijn partijleiderschap. Vervolgens werd hij beschuldigd van malversaties bij de aankoop van een Mercedes-Benz. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, maar vluchtte op 18 november 2018 naar Albanië, vanwaar Hongaarse diplomaten hem hielpen om Boedapest te bereiken. Daar vroeg hij politiek asiel aan. In juli 2020 verloor hij het erevoorzitterschap van zijn partij.[2]

Zie de categorie Nikola Gruevski van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.