Globigerina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Globigerina (/ ɡloʊˌbɪdʒəˈraɪnə /) is een geslacht van planktonische Foraminifera uit de orde Rotaliida. Het heeft 's werelds oceanen bevolkt sinds het Midden-Jura.

Globigerina bulloides
G bulloides Brady 1884.jpg

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Globigerina heeft een bolvormige, trochospiraal geregistreerde test die bestaat uit bolvormige tot eivormige, maar niet radiaal langwerpige kamers die snel groter worden als ze worden toegevoegd, meestal met slechts drie tot vijf in de laatste werveling. De testwand (of schaal) is kalkachtig, geperforeerd, met cilindrische poriën. Tijdens het leven heeft het oppervlak talloze lange slanke stekels die zijn gebroken op dode of fossiele schelpen, de korte botte resten resulteren in een hispide oppervlak. De opening heeft een hoge navelstrengboog die kan worden begrensd door een oneffen rand of smalle lip. Geen secundaire openingen.

Globigerina slijk[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgestrekte delen van de oceaanbodem zijn bedekt met Globigerina-slijk, gedomineerd door de foraminiferische schelpen van Globigerina en andere Globigerinina. De naam werd oorspronkelijk toegepast op modder verzameld uit de bodem van de Atlantische Oceaan bij het plannen van de locatie van de eerste transatlantische telegraafkabels en bestond voornamelijk uit de schalen van Globigerina bulloides.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]