Godfried van Gulik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Godfried van Gulik (ca. 905 - 26 maart na 949) was de zoon van graaf Gerard van de Metzgau en van Oda van Saksen, een dochter van Otto I van Saksen. Godfried kwam uit het geslacht der Matfrieden en was graaf van de Gulikgouw. Via zijn moeder was hij een neef van Hendrik de Vogelaar en verder was hij de jongste broer van Wigfried, die aartsbisschop van Keulen was en kanselier van zijn neef, keizer Otto I de Grote.

Hij was gehuwd met Ermentrudis, mogelijk de oudste dochter van koning Karel de Eenvoudige, die tevens koning van Lotharingen was, maar in dat gebied in 923 werd afgezet.

In een onbekende periode was Godfried een tijd lang als paltsgraaf de vertegenwoordiger van de hertog van Lotharingen. Het ambt werd van 911-915 door Reinier I van Henegouwen (als markgraaf) en aansluitend door Wigerik uitgeoefend. Aangezien Wigerik vóór 922 (wschl.919) is overleden en Karel III in 923 is afgezet, blijft er slechts een kort tijdsvenster over, waarin Gottfried (ondanks zijn jeugd) als plaatsvervanger van zijn schoonvader in Lotharingen als paltsgraaf kan hebben gefunctioneerd.

Aangezien Godfried gelijktijdig echter nauw verwant was met Hendrik de Vogelaar en Otto I de Grote en tevens een broer was van Wigfried, Otto I's belangrijke adviseur en latere kanselier, is het ook mogelijk dat hij deze positie, ondanks zijn betrekking met de afgezette Karel III, na 923 wist te behouden. Het feit dat zijn zoon Godfried in 959 zelfs hertog van Neder-Lotharingen werd, in eerste instantie nog maar als plaatsvervanger van aartsbisschop Bruno van Keulen, de broer van Otto I de Grote en de opvolger van Wigfried in beide posten, spreekt er voor dat relaties met de Saksische dynastie belangrijker waren dan relaties met de West-Franken.

Kinderen van Godfried en Ermentrudis waren:

Voetnoten[bewerken]

  1. Schwennicke: jong gestorven, daarom niet identiek met het Gottfried I van Neder-Lotharingen
  2. (de) Godfried op www.genealogie-mittelalter.de
  3. (de) Gerberga van Gulik op www.genealogie-mittelalter.de en Megingoz op www.genealogie-mittelalter.de