Naar inhoud springen

Goslar (schip, 1929)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 04:41. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Goslar
Het wrak van de Goslar in de Suriname-rivier
Eigenaren
Eigenaar Norddeutscher Lloyd
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Het wrak van de Goslar, met op de achtergrond de Jules Wijdenboschbrug

De Goslar is een Duits koopvaardijschip dat op 10 mei 1940[1] tot zinken is gebracht in een nauwe bocht van de Suriname-rivier bij Paramaribo. Bij een poging om het schip te bergen en het metaal als schroot te verkopen brak de romp in tweeën.[1] Het wrak is nooit geborgen en ligt sindsdien op een zandbank in het midden van de rivier, hemelsbreed een kleine twaalf kilometer ten zuiden van de uitmonding in de Atlantische Oceaan. Het is goed te zien vanuit de stad en vanaf de Jules Wijdenboschbrug die in 2000 gebouwd is, ruim een kilometer zuidelijker. Het roestende wrak is een stille getuige van de Tweede Wereldoorlog in Suriname.

Na de bekendmaking in 1940 dat Nederland in oorlog was met Duitsland, kregen de gezaghebbers van de Nederlandse kolonies het bevel alle Duitsers te interneren. De Duitse bemanningsleden lieten het schip zinken toen de Nederlanders hen op 10 mei wilden aanhouden.[1]

Documentaire

Documentaire met de geschiedenis van het schip en de plannen om het schip te lichten, 14 januari 2017
Zie de categorie Goslar (ship, 1929) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.