Jules Wijdenboschbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jules Wijdenboschbrug
Surinamebrug
Paramaribo, Jules Wijdenboschbrug.JPG
Algemene gegevens
Locatie Vlag van Suriname Suriname, Paramaribo
Coördinaten 5° 48′ NB, 55° 10′ WL
Overspant Surinamerivier
Lengte totaal 1504 m
Hoogte 52 m
Bouw
Opening 20 mei 2000
Gebruik
Weg Oost-Westverbinding
Jules Wijdenboschbrug
Jules Wijdenboschbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Jules Wijdenboschbrug is de brug over de rivier Suriname tussen Paramaribo en de plaats Meerzorg in het district Commewijne. De brug maakt deel uit van de Oost-Westverbinding en is genoemd naar president Jules Wijdenbosch. De brug wordt ook wel Surinamebrug genoemd. Hij werd op 15 april 2000 opgeleverd, maar werd pas op 20 mei geopend; zes dagen voor de parlementsverkiezingen van dat jaar.

De brug zorgt voor een snellere verbinding tussen Paramaribo en het aan de overzijde gelegen district Commewijne met name de plaats Meerzorg. De bedoeling van de brug is om de ontwikkeling van het oostelijke deel van Suriname te bevorderen. Voorheen was dit gebied alleen per veerverbinding bereikbaar.

De brug is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam. De aanleg was omstreden wegens de hoge kosten en de financiering uit de lopende begroting in plaats van via een lening en gespreide aflossing. Het ontbreken van een ontwikkelingsplan voor de bijbehorende infrastructuur oogstte ook veel kritiek. De Surinaamse regering raakte tijdens de bouw in grote financiële problemen en moest de afdracht van mijnbouwbedrijf Billiton en oliemaatschappij Staatsolie rechtstreeks aan Ballast Nedam betalen. De bruggen - er is in dezelfde periode ook een brug over de rivier Coppename gebouwd door Ballast Nedam - werden door velen gezien als een verkiezingsstunt van Wijdenbosch. De brug werd geopend aan het eind van zijn ambstperiode, maar de kosten kwamen grotendeels voor de latere kabinetten.

In 2014 werd bekend dat Ballast Nedam vanaf 1997 voor 34 miljoen gulden (ca. 15 miljoen euro) aan steekpenningen aan Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse betaalde om de beide bruggen te mogen bouwen.[1]

De brug heeft twee rijstroken en is niet toegankelijk voor voetgangers. Door zijn grote hoogte is hij al verschillende keren de locatie geweest van zelfmoordpogingen.

Externe link[bewerken]